SNÖ. Den senaste veckan har det tillverkats snö för fullt i Flottsbro. Foto: Flottsbro

Nu öppnar Flottsbro för säsongen

I helgen sker en efterlängtad premiär i Flottsbro, då tre skidbackar öppnar. Samtidigt har kommunen svängt i frågan om skridskoåkning och spolat isar.

  • Publicerad 09:24, 21 jan 2021

Vi började spola is så fort beslutet kom.

Äntligen kom vintern till Stockholm. Längtan efter vintersport är stor hos många, det märktes inte minst på bilköerna till olika skidspår och pulkabackar förra helgen.

En glädjande nyhet är då att Flottsbro öppnar tre av fem backar fredagen den 22 januari. Snökanonerna har gått för högvarv de senaste veckorna i Huddinges egen skidanläggning.

– Vi öppnar tävlingsbacken, barnbacken och knattebacken. Det känns väldigt roligt att vi kan göra det, säger Andreas Häggqvist, platschef på Flottsbro.

Förra året kunde endast barnbacken öppnas där, och då först i februari.

Lagom till årets premiär byttes dock vintervädret mot plusgrader och regn. Men det hotar inte snön i Flottsbro.

– Det beror på om tövädret håller i sig, men som det ser ut nu är det absolut inte någon fara de närmaste veckorna, säger Andreas Häggqvist.

Datum satt – då öppnar Hammarbybacken

FÖRBEREDELSER. På Flottsbro har det jobbats hårt inför premiären. Förra året var det endast barnbacken som öppnades. Foto: Flottsbro

Begränsat antal besökare

Han räknar med mycket folk under premiärhelgen.

– Vi märker ett stort intresse på våra sociala medier, jag tror att efterfrågan är stor, säger han.

Men för att minska risken för smittspridning kommer man inte att kunna ta emot lika många besökare som vanligt. Flottsbro kommer att begränsa besöksantalet, främst genom att minska antalet parkeringsplatser.

Matsäcksrummet kommer att vara stängt, endast restaurangen är öppen. I liftkön uppmanas alla att hålla en stavlängds avstånd och i stolsliften avsedd för fyra personer får man endast åka två, eller i sällskap.

JANUARI 2020. För exakt ett år sedan såg det ut så här i Flottsbro. Platschef Andreas Häggqvist är glad över att kunna öppna den stora backen i år. Foto: Christian Lärk

Nu är isarna spolade

Strax innan jul beslutade såväl Stockholms stad som Huddinge kommun att varken spola isar eller dra skidspår före den den 24 januari. Huddinge spolade inte bandyplanen i Visättra. Orsaken var att hålla nere smittspridningen.

Det väckte irritation hos en del föräldrar som inte förstod logiken när fotbollsplaner höll öppet för spontanidrott.

– Smittskyddsläkaren var extremt tydlig om vad regionen skulle göra och att vi i Stockholm behövde göra mer eftersom smittspridningen var så hög. Vi följde naturligtvis det, säger Linda Örneblad, verksamhetschef för idrott och anläggning på Huddinge kommun.

Varför tände ni upp på fotbollsplaner men spolade inte is?

– Det handlade om resan dit. Det finns betydligt fler fotbollsplaner och vi höll dem öppna för spontanidrott. Många känner sig inte trygga i motionsspår när det är mörkt, då kan man träna på en upplyst fotbollsplan. Det finns inte alls lika många isbanor och då behöver man ofta resa kollektivt för att ta sig dit. Det ville vi undvika.

I fredags ändrade dock smittskyddsläkaren sina rekommendationer och både Huddinge och Stockholms stad har nu dragit skidspår och spolat isar.

– Vi började spola is så fort beslutet kom. Vi vill ju komma igång så fort som möjligt, säger Lidna Örneblad.

Här finns det skridskoisar och skidspår

Huddinge kommun spolar isbanor i Visättra och Trångsund. Kommunen drar också ett kortare skidspår i Visättra.

I Lida är pulkabacken pistad. Man har packat snön för skidspår, men ännu inte spårat.

I Rudan i Haninge finns skidspår på konstsnö.

Ågesta har öpnnat skidspåren.

För aktuell information om snö och spårstatus se www.skidspar.se

Visa merVisa mindre