Från och med den 1 februari är det betalparkering, och inte längre datumparkering, som gäller på Runstensvägen, Eskilsvägen, Vikingavägen, Parkvägen, Smedvägen, Midgårdsvägen, Nynäsvägen, Poseidons gränd, Utgårdsvägen, Odenvägen och Idunvägen i Handen.

Där är det nu taxa C som gäller, vilket innebär att det kostar fem kronor i timmen, men max 50 kronor per dygn. Vill du parkera en månad på dessa gator kostar det 500 kronor.

Avgiften betalas antingen via mobilapparna Easypark eller Parkster, alternativt genom betalautomaten på Poseidons gränd.

På parkeringen vid Eskilsparken gäller taxa F med två gratis timmar, därefter fyra kronor i timmen, max 40 kronor per dygn. Parkeringen kan endast registreras och betalas via mobiltelefon.

– Vi inför betalparkering för att minska trängseln i gaturummet. Antalet Haningebor ökar år för år och medför att gatuutrymmet i de centrala delarna av Haninge blir allt trängre, säger Helena Hartzell, trafikchef på Haninge kommun i ett uttalande.

Parkering på ena sidan

Parkering på de nämnda gatorna kommer endast vara på ena sidan av gatan. Enligt kommunen kommer det förbättra framkomligheten och vägunderhåll. Med betalparkering vill de även att boende i området ska slippa flytta sin bil varje dag.

– Med effektiva parkeringsregler skapar vi tillgängliga parkeringsplatser vilket underlättar för besökare att nå sina mål och minskar även på onödig trafik i jakt efter en parkeringsplats, säger Helena Hartzell.