För några år sedan tog trafiknämnden beslut om att införa kontaktlös betalning inom SL. Efter lite förseningar är det nu dags för det nya systemet att lanseras.

Det innebär att från och med tisdag kommer det gå att blippa ditt bankkort i spärren eller på bussen, och pengarna dras direkt från kontot.

– Det är ett stort steg framåt för kollektivtrafiken i Sverige, som tar oss upp till den nya, internationella standard för biljettsystem som redan finns i exempelvis London och New York, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Över hela kollektivtrafiken

Den nya tekniken lanseras över hela stadens kollektivtrafik, det vill säga på allt från bussar till tunnel- och lokalbanor.

Även digitala plånböcker, som går att ha i mobilen, kommer gå att använda för betalning.

Som systemet ser ut nu kommer det dock bara gå att köpa enkelbiljett till fullt pris. I nästa steg ska det även gå att köpa biljetter till reducerat pris, men när det kan ske är inte bestämt i dagsläget.

– Vi ser framför oss att vi i framtiden även ska kunna ha periodbiljetter på bankkortet, och att det kan kombineras med rabatter och kampanjer. Men nu ska det här landa. Det viktiga är att få det nya systemet på plats och igång för det stora flertalet, säger Kristoffer Tamsons.

Fortsatta resor med Access

Den som inte har ett bankkort som det går att blippa med, eller inte har en digital plånbok, ska än så länge kunna resa som vanligt med Accesskortet.

– De som vill fortsätta använda Accesskortet kommer att kunna göra det, men det är ett system med decennier på nacken. Det är inte byggt så det kan anpassas till nya, tekniska lösningar. Det är inte med Accesskortet vi möter framtiden behov, säger Kristoffer Tamsons.