Fredrik Matz, landskapsarkitekt, (mitten) har varit med och utformat möbeln "Vinterfamn". Foto: Mimmi Epstein

Nu har Odenplans juleljus tänts

Nu lyser julbelysningen på Odenplan bland granar och tallar. En ny skulptur i trä som man kan sitta i finns också på plats.

  • Publicerad 17:20, 1 dec 2020

Under tisdagen, precis när mörkret lagt sig kompakt över staden, invigdes Odenplans nya vintertorg med "granskog" och sittmöbel. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tände symboliskt lampan inuti skulpturmöbeln "Vinterfamn" i stället för att klippa något band. Skulpturen, i trä, har bänkar på fyra sidor där man kan sitta. Lampan inuti ökar i ljusstyrka när någon närmar sig den.

– Jag hoppas att den kan skänka ljus och värme till dem som vistas här på kvällar och nätter. Jag tänker framför allt på dem som inte har någonstans att bo, eller är utomhus på grund av andra anledningar, säger Daniel Helldén (MP).

"Vill ge tillbaka en möjlighet att vistas ute"

Fredrik Matz är landskapsarkitekt och har varit med och utformat möbeln.

– Idén föddes som ett svar på de konstiga tider vi lever i när vi inte kan träffa våra nära och kära. Det blir ännu tuffare när det blir kallare och mörkare. Vi vill ge tillbaka en möjlighet att ses ute, säger han.

Värmen är dock bildlig, det finns ingen infravärme i skulpturen.

– Det är ett väderskydd som förhoppningsvis leder till att fler vistas i det offentliga rummet, med avstånd, säger Fredrik Matz, som ritat och byggt "Vinterfamn" tillsammans med Mattias Lazar.

Granar och tallar

Förutom skulpturen finns numera en gran- och tallutställning på Odenplan. Samt en hel del ljusslingor.

Så småningom kommer även den vinnande dikten i trafikkontorets dikttävling att läsas upp från en låda på Odenplan. Tiden för att skicka in dikter har gått ut men planen är att lådan ska vara på plats i mitten av december.

Helldén (MP), trafikborgarråd, förklarade vintertorget invigt på tisdagseftermiddagen. Foto: Mimmi Epstein

Julstämning. Nu är det jul på Odenplan. Foto: Mimmi Epstein