Tåget gå från Liljeholmskajen till Västberga och tillbaka. Det är ingen påstigning i Västberga. Bilden är från en tur 2017. Foto: Egil Kvarnström

Nu går turer med ångloket igen

Den 4–5 september kan du göra en tidsresa genom söderort. Då går ångpendeln från Liljeholmskajen till Västberga och tillbaka.

  • Publicerad 11:30, 1 sep 2021

De åkturer som Stockholms ånglokssällskap ordnar brukar locka många resenärer. Tåget brukar vara helt fullt när ångvisslan tjuter och tåget avgår från Liljeholmskajen.

Efter ett par års uppehåll återupptar sällskapet nu turerna för en helg, den 4–5 september. Turer i det 100 år gamla tåget avgår klockan 10, 11, 12 och 13, nära Liljeholmsbrons södra fäste. Tåget går längs den gamla stambanan och upp genom Nybodatunneln till Västberga och tillbaka.

Konduktör berättar

Det blir en färd på cirka 40 minuter i gamla trävagnar med öppna plattformar. Ombord finns en konduktör som klipper biljetterna och samtidigt passar på att berätta om tåget, föreningen och banan.

Det går inte att förboka biljetter, betonar Stockholms ånglokssällskap på sin webbsida. De köps på plats och hugade uppmanas att komma i tid.

Ångloket vid Liljeholmskajen, när Stockholms ånglokssällskap ordnade turer 2017. Foto: Egil Kvarnström

Ideellt arbete

Ånglokssällskapet är en ideell förening som bevarar och restaurerar järnvägsmateriel framför allt från Stockholmsområdet. Föreningen startade sin verksamhet 1974 och har lokaler i Västberga sedan 1988. Där hjälps eldsjälarna åt med både pappersarbete och praktiskt arbete. Inte minst håller lok och vagnar i gott skick.

Men varför ska man lägga ner så mycket möda på gamla tåg, som tiden rusat förbi för längesedan? Den frågan ställde Mitt i till en av föreningens eldsjälar ett tidigare år.

– För att vi vill visa hur man färdades en gång i tiden, det är vår historia, svarade Keno Bohman då.