– Vi hjälper folk som inte har de språkkunskaper som ofta krävs. Många går på SFI och att klara språket är svårt, ändå förväntas de klara sina myndighetskontakter, säger Freddie Lundqvist.

Han har varit socialdemokratiskt oppositionsråd i Sollentuna, men rollen som samhällsledare på bibblan är helt opolitisk betonar han.

– Det är ett samarbete mellan ABF och biblioteken i Sollentuna och Sigtuna. När de skulle starta här i Sollentuna ringde ABF mig och sa att jag nog skulle passa in, säger han.

Hjälp att förstå myndighetsbesked

Just denna onsdag är bara Freddie Lundqvist på plats då de två andra som brukar vara med är sjuka.

Freddie Lundqvist kan hjälpa till på svenska och på engelska, men de två andra samhällsledarna är från Irak respektive Afghanistan vilket gör att de tillsammans även kan erbjuda hjälp på arabiska, dari, urdu och persiska, berättar han.

– Vi ska inte företräda dem juridiskt, men vi kan hjälpa dem att förstå ett besked från Försäkringskassan eller hur de ska fylla i en blankett till Skatteverket till exempel. Eller hur man ska göra för att få en bostad i Sollentuna.

Oj, det är ju inte lätt för någon!

– Nej, men Sollentunahem har i alla fall en bostadskö och vi kan hjälpa till att ta fram rätt blankett och förklara vilka papper som behövs och hur de ska fyllas i.

Samhällsrådgivningen startade i november och gjorde sedan uppehåll vid jul och en bit in i februari på grund av pandemin. Men nu är man igång igen, åtminstone till och med den 18 maj.

– Då avslutas projektet, men vi hoppas att det kan bli en fortsättning, säger Freddie Lundqvist.

Fler i Märsta

Hittills har i snitt tre besökare per gång dykt upp under onsdagseftermiddagarna på Sollentuna bibliotek.

– Jag vet att det har varit fler i Märsta, vi har kanske inte riktigt nått ut här, säger Freddie Lundqvist.

De som har fått hjälp har varit från alla möjliga länder berättar han, dock ingen från Ukraina.

– Nej inte ännu. Många av de som har kommit från Ukraina till Sollentuna bor hos någon anhörig och kan nog få hjälp av dem. Men kommer någon från Ukraina till oss så tror jag att vi kan hjälpa till på engelska. Vi är beredda!