Hundar som samsas i buren vid hundparkeringen Foto: Simon Lundh

Nu finns parkeringsplatser för hundarna i Tyresö Centrum

Ofta följer den med och sitter fastbunden utanför i något samtidigt som du springer in och handlar. Nu har hunden fått en egen parkering att vänta vid. – Kunderna har varit positiva till att det finns hundparkeringar, säger Helén Eijdercrona, centrumchef Tyresö Centrum.

  • Publicerad 14:55, 15 jul 2022

Ibland är det svårt att hitta parkering, något som nu kanske också blir en utmaning för våra fyrbenta vänner framöver. Sedan i julas erbjuder Tyresö Centrum två stycken hundparkeringar vid två olika entréer till köpcentrat.

– Det blir enklare för kunderna att ta med sig hunden nu när man går och handlar, säger Helén Eijdercrona.

Centrumchef Helén Eijdercrona vid hundparkeringen Foto: Simon Lundh

Fortfarande ett nytt koncept

Idéen om en hundparkering kom i början från vårt västra grannland Norge, men har sedan tre år tillbaka funnits på visa platser runt om i Sverige, däribland i Skåne. Något som eventuellt kan växa i framtiden.

– Det är fortfarande ganska nytt och många har inte upptäckt det än. De kunder som har testat den har varit positivt inställda.

Det är inte bara Helén Eijdercrona, som är nöjd med att det installerats hundparkeringar i centrum.

– Det är superbra, bra lösning och man kan in och göra snabba ärenden, säger en hundägare som använt hundparkeringen ett flertal gånger.

Tagits fram av hundpsykologer

Buren som hundarna sitter i har tagits fram med hjälp av veterinärer och hundpsykologer för att kunna garantera att hundarna har det bra och är trygga den tid de får spendera i hundkojan. Vid varma dagar används en temperaturstyrd fläkt och vid kalla dagar finns golvvärme att tillgå på ena halvan av golvet. Större hundar får också plats. Maxstorleken för en hund är 65 centimeter i mankhöjd och 95 centimeter från nos till svans, något som kan jämföras med en stor schäfer.

– Den är klimatanpassad så det blir behagligt för hunden att sitta i kojan, säger Helén Eijdercrona.

Hundarna verkar positiva

Både centrumchefen och hundägarna tycker att hundparkeringen är en hit. Men den stora frågan är ju vad hundarna tycker om sin nya koja. Vad den här reporten kunde se så verkade det som om hundarna uppskattade kojan. Även om det är roligare att möta husse eller matte efter dennes shoppingtur.

– Hundarna är glada när man kommer tillbaka från butikerna igen, säger en nöjd hundägare.

Hundparkering

Burarna är öppna mellan 7-24 varje dag vid entré A och F.

För att använda burarna behöver du "Den4Dogs" appen.

Den4Dogs håller på att utveckla en livecam så man kan se hunden i buren i sin app.

Mat och vatten tar man med sig själv om det behövs.

Visa merVisa mindre