Ny i stan. Elcyklar som kan hyras via en app ställs idag ut på en rad platser i Stockholm. Foto: Lime

Nu får Stockholm nya eldrivna hyrcyklar

Elsparkcykelföretaget Lime ställer ut 150 nya hyrcyklar på stan. Hur parkeringen av elcyklarna kommer skötas ska noga övervakas av staden, uppger Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 10:33, 6 nov 2020

Företaget Lime, som sen tidigare har elsparkcyklar i stan, börjar nu också hyra ut vanliga elcyklar i Stockholm. Precis som sparkcyklarna kan de bokas via företagets app.

Till att börja med kommer 150 elcyklar ställas ut. De kommande veckorna kan det bli ännu fler, om efterfrågan finns.

I ett pressmeddelande välkomnar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP)​ de nya elcyklarna men understryker att staden kommer övervaka hur de parkeras.

"Hanteras som leksaker"

– I ljuset av coronapandemin är det särskilt välkommet med lösningar som kan avlasta kollektivtrafiken och minska trängseln. Vi kommer att behöva bevaka noga att elcyklarna inte parkeras trafikfarligt men i grunden tror jag att det här är en positiv nyhet för stockholmarna, säger Daniel Helldén.

Florian Anders, kommunikationsansvarig på Lime, tror att folk kommer vara bättre på att parkera de mer traditionella cyklarna.

– Elsparkcyklarna har setts som och hanteras mer som leksaker. Vi tror att folk är mer vana att parkera cyklar på ett korrekt och bättre sätt. Cyklarna är också tyngre än elsparkcyklarna så de faller inte omkull lika lätt men vi kommer titta noga på hur det här sköts, säger Florian Anders.

Trotsar kylan

Förra året lanserade bolaget Wheels en liknande utmanare till elsparkcyklarna, en “elcykel” utan trampor med mycket små hjul.

FILM: Hyrbar elcykel rullas ut i Stockholm – utan pedaler men med högtalare

De cyklarna har tillfälligt plockats bort från stans gator under vinterhalvåret och skickats till sydligare delar av Europa, där bolaget bedömt att de kommer användas mer under årets kalla månader. Det har Breakit rapporterat om tidigare.

Men Lime, som alltså väljer att lansera sina cyklar precis när kylan slagit till, tror att pandemin är en chans för företaget att locka nya kunder när folk lägger om sina resvanor.

Tvistas i domstol

– På grund av coronaviruset så är det ingen dålig idé att lansera cyklarna nu trots att det är höst. Även om vädret inte är perfekt så är det här ett bekvämt sätt att åka runt på. Det är ett bra komplement, säger Florian Anders på Lime.

Staden har också i flera år försökt få kommunala hyrcyklar på plats, men det har inte lyckats eftersom upphandlingen har överklagats. Just nu ligger frågan hos kammarrätten.

Så mycket kostar det

Att hyra en cykel kostar 10 kronor i en fast avgift och sen tre kronor i minuten.

Nästa vecka ska den som vill också kunna köpa månadspass som ger åkaren fri tillgång till alla Limes forodon. Det ska kosta 449 kronor.