Stadshuset Blåhallens tak renoveras. Foto: Pekka Pääkkö

Nu byts Blå Hallens tak ut

Stadshuset putsas för att skina rejält till 100-årsdagen. Nu är ett av de största momenten i gång – att byta ut vävtaket i Blå hallen.

  • Publicerad 06:00, 2 maj 2021

En av de mest älskade byggnaderna, om inte DEN mest älskade, i Stockholm – Stadshuset – invigdes på midsommarafton, 23 juni 1923. Men tidens tand, och de mängder av besökare som i normala fall passerar här, innebär också konstanta renoverings- och underhållsprojekt.

Lyssna till mäktiga stadshusorgeln – gratis

Till det kommande 100-årsfirandet var det 1 100 kvadratmeter stora vävtaket i Blå hallen tänkt att bytas ut nästa år, då originaltaket nått sin tekniska livslängd enligt fastighetskontoret bedömningar.

Men så kom pandemin – och den annars så välbesökta hallen blev tom. Nu ståtar istället 77 ton byggnadsställningar i två tredjedelar av det mäktiga rummet.

– Eftersom vi hade planerat att göra det så kunde vi flytta fram och få en snabb start. Annars så finns det egentligen inga bra tider att göra arbeten i Blå hallen, säger Jesper Lexius, projektledare vid fastighetskontoret.

– Visst är ställningen vacker? Jag tycker faktiskt det. Men det är en utmaning att få ihop all logistik. Man är nervös över att inte skada golvet, lastbilarna som levererar får inte snurra däcken för att inte riskera att få mönsterlagd marksten att lossna. Det är massvis att tänka på. 

Skräp från vattnet blir kopia av Stadshuset

Uppe vid taket på 22,45 meters höjd pågår arbetet med att sätta upp ny väv, sedan så kallat makulaturpapp som när det torkar spänner upp taket. Själva träinnertaket blir kvar.

Det är ett av de största momenten i renoveringsarbetet inför jubileumsåret. Även baldakinerna ses över.

– Det känns ju jättespeciellt. Jag hämtade ut mitt gesällbrev här en gång i tiden, men då kunde jag ju inte tänka mig att jag skulle komma hit senare och byta taket, säger vävtaksspecialisten Roland Cameron som ändå avdramatiserar uppdraget.

– Det spelar ingen roll om det är ett stort eller litet tak. Förhållningssättet är ju lika.

PROJEKTLEDARE. Jesper Lexius har arbetat med olika projekt kring Stadshuset i sju år och älskar byggnaden. Foto: Pekka Pääkkö

TESTDUK. Vävtaksexperten Roland Cameron, till höger, och snickaren Martin Wickberg förbereder för färgprover. Foto: Pekka Pääkkö

Målet med takrenoveringen är att den inte ska synas, enligt Jesper Lexius. Därför testar de bland annat fram färger som ska vara exakt som dagens kulör.

Vid midsommar ska det nya vävtaket vara på plats och den delen av renoveringen beräknas landa på tre miljoner kronor.

Men något slut på jobbet med att putsa på en av stadens byggnadspärlor finns det inte.

Förutom taket jobbas det i dagsläget med exempelvis tvättning av rum invändigt och nya balustrader längs stadshusparken.

Jesper Lexius har jobbat med olika projekt kring Stadshusets renovering i sju år.

– Det tar aldrig slut, vilket är både kul och ibland lite frustrerande för att vi aldrig blir klara. Men det är ett fantastiskt hus och alla som jobbar med det har tagit sig an uppgiften med stor ödmjukhet. Jag ser nästan något nytt här varje dag, säger han.

INVIGNING. Här invigs stadshuset med tal av bland andra Hjalmar Branting. Foto: Stockholmskällan, Oscar Ellqvist, 1923

Stockholms stadshus

Ragnar Östberg är arkitekten bakom Stadshuset. Redan 1902 vann han en arkitekttävling om ett nytt rådhus på Eldkvarnstomten och som var på gång att byggas 1907. Men då beslutade kommunfullmäktige att separera stads- och rådhusplanerna och låta det senare byggas vid Polishuset istället.

Bygget av Stadshuset startade sedan 2011 och invigdes sedan 23 juni 1923.

Blå hallen skulle ha putsats och målats blå från början, men Östberg ska ha ångrat sig under byggtiden till att låta det röda teglet synas. Men namnet för salen var redan etablerat då och har fått vara kvar.

Visa merVisa mindre