Böckerna om Sune har sålts i miljontals exemplar, blivit julkalender och en rad filmer. Nu är det dags att ta steget till tv-serie. Som seriens namn antyder får hela familjen Andersson rejält med utrymme, inte bara Sune.

Det betyder att vi även får se mer av pappa Rudolf. Olika generationer har förstås sina favoriter men för de flesta är det Peter Haber som är Rudolf.

– Jag har ju också vuxit upp med Sune och slukat den på VHS, så visst var det lite jobbigt innan, erkänner Filip Berg, som spelar Sunes klantige far den här gången.

– Men när det gäller måste man, av ren självbevarelsedrift, släppa honom och koka sin egen soppa.

Hur är din soppa då?

– Suverän! Eller det får vi ju se vad publiken tycker. Det som jag tycker är skönt – och som Peter Haber inte hade – är att jag har fler scener på mig. Att jag har lyxen att låta karaktären ta vägen någonstans.

Även Liv Mjönes, som spelar mamma Karin, har fått känna på att jämföras med sina föregångare. Av sina egna barn.

– De sa: Bara så att du vet, mamma, du kommer aldrig kunna vara lika rolig som Anja Lundkvist, säger hon med ett skratt.

En fördel den nya ”familjen” har jämfört med sina föregångare är att de får breda ut sig över 20 avsnitt, uppdelade på två säsonger.

– Vi har mer tid på oss att hitta något mer än bara den här ramla på rumpan-humorn. Vi har scener där det inte är skratt-skratt och vi dyker in i saker som känns på riktigt. Har en familjemedlem haft svårigheter skämtas det inte bort. Utan då landar vi i det, säger Filip Berg.

– Varken producenten eller regissören Peter Dalle har haft en ambition att göra det för barn, utan tänkt: Spelar vi det här för vuxna så kommer barnen på köpet. Barn fattar vuxenhumor. Vi kan till exempel djupdyka i pappas eller mammas problem på arbetsplatsen.

Tvåbarnsmamman Liv Mjönes berättar om hur hon tänkte när det gäller föräldrarollen:

– Jag försökte vara så nära ett föräldraskap som det går. Sedan är det förstås tillskruvat och man ska hitta komiken i det, men en vardag med en småbarnsfamilj ÄR komisk och dråplig. Det finns mycket att hämta där.

Trots vissa skillnader lär de flesta ändå känna igen familjen Andersson. Laura Lindkvist, som spelar Sunes storasyster, påpekar emellertid att Anna har fått en ny framtoning.

– Hon är ganska annorlunda, lite av en nörd som är väldigt intresserad av bland annat rymden. Tidigare har hon mest varit intresserad av killar.

Hur nya Sune är svarar Sune (Olle Einarsson) själv på:

– Han är ganska modig och ställer sig till exempel inför hela klassen och sjunger en sång. Sedan gillar han förstås tjejer.

Annars hade han inte varit Sune…

Skojigast är naturligtvis lillebror Håkan. Som lockar till fler skratt än någonsin. I alla fall om man får tro Folke Axelsson Schulman, som gör rollen:

– Han är mycket roligare än i de andra serierna och filmerna och gör och säger en massa roliga saker!