Entrén ligger precis i skarven mellan den gamla och den nya delen av Tomtbergaskolan. Den öppnar upp till en stor ljushall.

– När jag kom in här tänkte jag bara: Wow!, säger Josefin Tylestam i klass 4A.

Hon och klasskompisen Siri Pedersson fick komma tillbaka till skolan efter höstlovet. De är helt klart nöjda med sin nya skola.

– Den är fantastisk! säger Siri.

De har inte fått besöka skolan under byggtiden och de hade inte kunnat föreställa sig hur det skulle se ut.

– Jag tycker att det påminner om ett universitet, säger Josefin.

– Eller ett shoppingcenter, säger Siri.

– Det är modernt. Fina färger. Väldigt stylish, säger Josefin.

3,5 år i paviljonger

Eleverna har gått 3,5 år i paviljonger på Kvarnbergsskolan och Solfagraskolan. Siri och Joesefin har tillbringat hela sin skoltid förutom förskoleklass i paviljonger.

– Det är lång tid, men vi har hela tiden vetat att vi får komma tillbaka till det här, säger rektor Boel Ehrenberg.

Vi står i den stora ljushallen. En bred trappa i trä som också kan användas som sittmöbel eller läktare är centrum i den stora hallen.

– I går hade vi samling här när eleverna kom. Vi kan ha en scen med uppträdanden här och samla eleverna på olika sätt.

På varje våningsplan finns ett glasräcke. Illustratören Anna Höglund har målat sagofigurer som pryder räckena på alla plan.

– Det knyter an till sagotemat på Tomtbergaskolan. Vi har väggmålningar från 1931 med sagofigurer från olika klassiska sagor, berättar Boel Ehrenberg.

Plats att växa

Trots att det är högt i tak i den stora, öppna ytan ska det inte vara bullrigt. Skolan är byggd för att ha en bra ljudmiljö.

Här nere finns det hemkunskapssalar och NO-salar. På andra sidan ska det bli ett bibliotek, men de lokalerna är ännu tomma.

Än så länge är skolan halvtom. Förskoleklass och årskurs 4-6 flyttade in efter höstlovet. Årskurs 2 och 3 kommer efter jullovet.

Den nya skolan är byggd för 840 elever. Men nu går bara 400 elever på skolan.

– Det finns lite att växa i. Man räknar också med ett högre söktryck när det är en nybyggd skola.

Skolan marknadsför sig som Huddinges paradskola på sin hemsida.

– Det är en väldigt fin skola som har allt en skola ska ha, och den ligger mitt i Huddinge nära kommunikationer, säger Boel Ehrenberg.

Ny gård

Ett antal barn har trotsat novemberregnet och leker ute på gården. Några står på rad på den långa gungan som ser ut som en orm.

Kanske är det nyhetens behag, men Siri och Josefin tycker att det finns mycket att göra på skolgården; roliga gungor och klätterställningar.

Än så länge är det nog bara en sak som de är lite tveksamma till.

– Matsalen är så stor. Man får gå säkert 50 meter med maten. Och det är en massa trappor att gå i överallt. Vår idrottslärare skulle vara stolt över oss, säger Siri.