Nu står det klart att den norska arkitektbyrån Snøhetta bygger en ny bygdegård i Bro.

Bygdegården Gläntan kommer att stå klar under 2023 och vara placerad i Bro Trädgårdsstad.

Snøhetta utvecklar Gläntan tillsammans med Riksbyggen och Upplands-Bro kommun.

480 kvadratmeter

En 480 kvadratmeter stor träbyggnad kommer att möta besökaren vid Bro station, söder om järnvägen. Här kommer ett stort fokus att ligga på möten, samvaro och delningsekonomi.

Tanken är att nuvarande, såväl som kommande Brobor, ska kunna låna hushållsapparater, verktyg och mer därtill. Här kommer det även finnas samlingslokaler, kontor och café.

KSO om Gläntan

– Gläntan är ett bra exempel på hur vill vi arbeta med hållbarhetsmålen i Agenda 2030, Tillsammans med samarbetspartners som Riksbyggen och Snøhetta som delar vår vision hoppas vi att utvecklingsprojektet kring Bro Trädgårdsstad ska inspirera fler att tänka på småstadens fördelar, säger Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

I Gläntan blir det både kulturevenemang, försäljning, julmarknader och en plats som samlar lokala tjänster för reparationer och liknande.

Samlingspunkt för bygget

Den nya bygdegården blir även samlingspunkten för alla som är nyfikna på att följa arbetet med hur den nya stadsdelen växer fram.

Arkitektbyrån Snøhetta är de som fått uppgiften att forma Bros nya bygdegård i samarbete med Riksbyggen.

De är Snøhetta

Snøhetta är kända för bland annat kulturhuset Väven i Umeå, Europas första undervattensrestaurang i Norska Båly. Nationalbiblioteket i Alexandria, Oslos operahus och vildrenpaviljongen Tverrfjellhytta i Dovrefjel.

För projektet i Bro Trädgårdsstad har arkitekterna utgått från teman som rör social sammanhållning och inte minst närheten till naturen. Man har inspirerats särskilt av känslan att befinna sig mitt i skogen och det ljusspel som där kan uppstå.

En modern bygdegård

– En glänta är en plats där skogen öppnar sig och vandraren slår läger. I vår version är Gläntan en modern bygdegård som ska ge samma härliga känsla, säger Rune Grasdal, Senior Architect på Snøhetta och fortsätter:

– Vi vill bidra till en god och hållbar stadsutveckling i Bro, där både design och material till Gläntan är noga utvalda för att fylla detta syfte. Själva huset kan enkelt anpassas till olika användningsområden och inbjuder till vistelse och aktiviteter, sommar som vinter.