Den före detta anställde som Mitt i pratat med arbetade på förskolan en period under våren 2022, och har bland annat sagt att barnen under hennes tid inte ens hade en boll att leka med. Hon anmälde själv förskolan efter att hon slutat där.

Norlandias kommunikationschef Torbjörn Carlbom medger att man inte haft någon förskolegård, men hävdar att uppgifterna om att man haft för få leksaker är osanna.

– Det är inte ovanligt att förskolor i tätorter saknar gård, utan egen gård blir det svårt att ha ute-leksaker. Däremot har vi inte haft ont om material. Att vi "inte ens skulle haft en boll" är grovt felaktigt.

Ord står mot ord

Den före detta anställde säger till Mitt i att Grimsta-förskolan inte frågade henne om något belastningsregister när hon började. Torbjörn Carlbom vill inte kommentera det enskilda påståendet.

– Givetvis begär vi alltid och rutinmässigt utdrag ut belastningsregister för medarbetare som ska arbeta med barn, säger han.

Norlandias förskola i Grimsta som nu stängs.

Norlandias förskola i Grimsta som nu stängs.

Filip Magnusson

Carlbom har återkommit till att rekryteringssvårigheter varit den grundläggande utmaningen som sedan lett till andra.

Norlandia: Tillsatte resurser

Han hävdar att förskolebarnen fått en god och grundläggande omsorg, dock inte det lilla extra.

– Sedan stadens första föreläggande har vi tillsatt extra resurser och en specialpedagog har varit kopplad till förskolan. Det har varit vårt mål att stärka förskolan hela tiden, säger han.

En förälder Mitt i pratar med, som hade barn på förskolan i 1,5 år under 2019-2020, stämmer in i klagokören:

– Min son hade särskilda behov men fick inte hjälp. Förskolan tog inte hans problem på allvar. Jag kan inte säga hur det är på andra förskolor, men det var problemet här, säger hon till Mitt i.