I slutet av februari drog staden in tillståndet för Norlandias förskola i Grimsta efter en rad allvarliga brister.

Mitt i har pratat med en före detta anställd. Hon arbetade här 2022 och gjorde själv en lång anmälan om förskolan.
– Den borde stängts betydligt tidigare, enligt mig. Oroväckande hur det fortgick, säger hon.

Mitt i har tagit del av korrespondensen efter hennes anmälan. En socialsekreterare på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning meddelade henne att det "lät jätteallvarligt."

– Uppgifterna i anmälan har ingått i underlaget i vår tillsynsutredning, säger Anna Rydin, enhetschef på stadens förskoleavdelning, till Mitt i.

Flera brister

I ett tillsynsbeslut i mars 2022 från utbildningsförvaltningen radades brister upp inom flera områden, bland annat inom likvärdig utbildning, utrustning, barn i behov av särskilt stöd och trygg omsorg.

– Att förskolan kunde fortsätta bedrivas i ett år efter detta ser jag som allvarligt, säger den före detta anställde.

Stängs. Förskolan i Grimsta stängs.

Stängs. Förskolan i Grimsta stängs.

Mikael Andersson

Ingen förskolegård

Norlandias kommunikationschef Torbjörn Carlbom har hävdat att man främst haft rekryteringssvårigheter. Men den före detta anställde tycker det är att försköna bilden.

– Det fanns varken riktig förskolegård eller stängsel. Det var områdets gård som gällde, säger hon.

Enligt stadens beslut ska det ha saknats petskydd i eluttag och dörrar in till hälsofarliga vätskor och preparat ska ha varit öppna eller olåsta. Legitimerade förskollärare ska ha saknats.

Få leksaker

Lokalerna anses slitna och det finns inte tillräckligt med leksaker. Barn i behov av särskilt stöd får inte heller det stöd som de behöver.

Den före detta medarbetaren minns en tvåveckorsperiod då man var underbemannade på grund av en föräldraledighet.

– Vi tvingades ta hjälp av kökspersonalen. Det fanns inga vikarier att ringa in, sade man.

– På förskolan fanns barn som behöver extra stöd och hjälp. Men jag upplevde att vi var väldigt dåliga på att separera barn som bråkade och stoppa konflikter.

Hon är hård i sin kritik:

– Jag har jobbat inom förskolan i fem år. Barnen hade inte ens en boll. Man visar inget intresse för barnen.

Haft dialog med staden

Torbjörn Carlbom hävdar att det är grovt felaktigt att det inte ens funnits en boll. Det har inte funnits någon brist på leksaker.

– Vi har inte haft ont om material, säger han i denna artikel.

Han har också sagt till Mitt i att Norlandia länge arbetat med utmaningar att hitta personal till förskolan och att man haft en löpande dialog med Stockholms stad om situationen.

Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Norlandia och Frösunda anser att personalrekryteringen varit den svåra biten för förskolan. Han understryker att inget barn kommit till skada. Pressbild: Frösunda

Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Norlandia och Frösunda anser att personalrekryteringen varit den svåra biten för förskolan. Han understryker att inget barn kommit till skada. Pressbild: Frösunda

Frösunda

Carlbom kallar anmälan från den före detta anställde för ett klagomål.

– På grund av sekretessregler kan vi inte kommentera detta vidare eftersom klagomålet berörde individer. Den grundläggande utmaningen har varit rekrytering, som leder till andra utmaningar, säger han.