– Det var en enig utbildningsnämnd som fattade beslutet att i torsdags återkalla återkalla godkännandet för förskolan, säger borgarrådet till Mitt i.

Förskolan, som ligger bland bostadsområdena på Grimstagatan i västerort, stängs på grund av en rad allvarliga brister. Bland annat i barnsäkerheten och den pedagogiska kvaliteten, enligt Alexandra Mattsson.

– Det här är ett extremt exempel på hur ett vinstdrivande företag kan dränera en förskola på resurser på bekostnad av barnen, säger hon.

Saknar legitimerade förskollärare

Utbildningsförvaltningen inledde 2021 en rutinmässig tillsyn av förskolan och bristerna ska trots kritik inte ha rättats till sedan dess. Bland annat har det saknats petskydd i eluttag och dörrar in till hälsofarliga vätskor och preparat har varit öppna eller olåsta.

Personal ska också sakna utbildning i brandskydd och första hjälpen, förskolan ska sakna legitimerade förskollärare och personalsituationen beskrivs som instabil.

Lite lekmateriel för barnen

Lokalerna är slitna och det finns inte tillräckligt med material för barnen att leka med. Barn i behov av särskilt stöd får inte heller det stöd som de behöver, menar Alexandra Mattsson.

– Barn ska inte behöva ha det såhär, och jag är lättad över att den här förskolan nu stängs så att de här barnen kan få en bättre och tryggare förskola.

Norlandia kan dock överklaga beslutet och även begära inhibition hos förvaltningsrätten. Överklagandet till domstolen måste lämnas in inom tre veckor.

Förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V) menar att förskolan i Grimsta haft en rad allvarliga brister. Foto: Genrebild

Förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V) menar att förskolan i Grimsta haft en rad allvarliga brister. Foto: Genrebild

Mostphotos/Stockholms stad

Ska vara stängd 17 mars

Alexandra Mattsson efterlyser skarpare verktyg för kommunen att agera mot företag som driver förskolor och som inte sköter sig, menar hon.

– Kommunerna måste få större möjligheter att stoppa oseriösa aktörer från att starta nya förskolor och att återkalla tillståndet för de som inte sköter sig. Såhär kan det inte få fortsätta.

De barn som går på förskolan i Grimsta kommer kunna få plats på Hässelby-Vällingbys kommunala förskolor. Beslutet om stängning gäller från den 17 mars. Grimsta är den tredje fristående förskolan som staden stänger i Hässelby-Vällingby på drygt två år, läs mer här och här.

– De hälsofarliga preparaten fanns inne i ett separat tvätt- och städutrymme som var olåst. Det handlar om städ- och tvättmedel, säger Anna Rydin, jurist och enhetschef vid förskoleavdelningen på utbildningsförvaltningen.

Norlandia: Välkomnar beslutet

Torbjörn Carlbom är kommunikationschef på Norlandia. Han säger att förskolekoncernen under en längre tid har arbetat med rekryteringsutmaningar på förskolan och även länge haft en löpande dialog med Stockholms stad om situationen.

– Kommunen har varit väl informerade om att vi inte lyckats erbjuda en adekvat pedagogisk miljö, säger Torbjörn Carlbom till Mitt i.

18 barn går på förskolan.

– Vi valde att fortsätta driva verksamheten eftersom den varit väldigt uppskattad av föräldrarna och för att den ligger i ett lite mer utmanande område. Självklart har utmaningarna inte lett till att barn kommit till skada, fortsätter han.

Carlbom säger att Norlandia inte kommer överklaga, men han är kritisk till Alexandra Mattssons (V) beskrivning av förskoleverksamheten i Grimsta:

– Det har inte förekommit brister i barnsäkerheten. Stockholms stad har varit informerade om situationen under lång tid. Vi driver över 100 förskolor i landet och har köer till flera verksamheter.

Nu har man dock kommit till vägs ände och bistår föräldrarna att hitta platser på andra förskolor, säger Carlbom.

– På det sättet välkomnar vi Stockholms stads beslut, även om vi vet att många föräldrar inte är nöjda med utgången.

Vet du mer om situationen? Tipsa reporter Filip Magnusson: filip.magnusson@mitti.se / 0735-513 120! (du kan vara anonym)