Enligt förvaltningsrättens dom som kom i juli har Al Azhar-förskolorna så pass allvarliga ekonomiska problem att de måste stänga. Domstolen drar även in tillståndet med hänvisning till att företrädare för stiftelsens styrelse bedömts vara olämpliga. Enligt Stockholms stad var 75 barn inskrivna på de två förskolorna i augusti i år.

Skolborgarråd välkomnar beslutet

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) välkomnar besluten.

– Vi ska ha stabila och bra förskolor. Det handlar dessutom om skattepengar och dessa måste gå till rätt saker. Vi har haft tillsyn av verksamheten under en längre tid och pekade redan 2019 på brister och ekonomiska svårigheter. Stiftelsen har inte vidtagit de åtgärder som vi krävt. I december beslutade vi därför om att dra in tillstånden, men de överklagade, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Plats på andra förskolor

I torsdags tvingades förskolorna stänga vilket SVT var först med att berätta om. Stockholms stad ska nu erbjuda barnen på förskolan plats på andra förskolor.

– Det är hög tid att vi säkerställer att de får en förskoleplats. Vi har plats för dem i andra förskolor något vi förberett stadsdelsförvaltningarna på, säger säger Isabel Smedberg-Palmqvist till Mitt i.

Stiftelsen har överklagat

Stiftelsen har överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarrätten som ännu inte fattat beslut i frågan. Däremot har Kammarrätten beslutat att inte låta stiftelsen driva förskolorna vidare i väntan på deras dom.

Al Azhar-stiftelsen menar i sitt överklagande till Kammarrätten att förvaltningsrätten i sin dom inte presenterat någon välgrundad och "övertygande analys" till beslutet om att låta dra in tillståndet för stiftelsen. Hos förvaltningsrätten menade man tvärtemot att ekonomin förbättrats de senaste åren, liksom påpekade lämpligheten hos stiftelsens ledning.

Mitt i har varit i kontakt med stiftelsens juridiska ombud Örjan Ingeborn som avböjer en kommentar och hänvisar frågor till stiftelsens styrelse.

Mitt i har ännu inte lyckats nå någon företrädare för styrelsen.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-besked-kring-stangning-av-fristaende-forskolor/repubs!08Y37wxgTHhrOLMKYLmr@Q/

https://www.mitti.se/nyheter/s-vill-saga-upp-al-azharskolan-fran-sina-lokaler/repuav!kqU2NW6FsglgoyPlA4PuMw/