Norio Torimoto tar emot hemma i radhuset i Kärrdal, där vardagsrummet fungerar som arbetsrum och mängder av hans konstverk pryder väggar och hyllor.

– Jag började när jag var väldigt liten. När jag var 5 år gjorde jag över 5 000 tranor, säger Norio.

1971 flyttade han till Sverige, och 1990 till Kärrdal. Länge jobbade Norio på Riksskatteverket, men arbetade parallellt som konstnär.

– När jag kom till Sverige fanns inte origami här. ”Han trollar” sa folk. Nu finns ordet origami i ordboken.

Uppdragen blev allt fler och allt större. Norio har bland annat skapat en origami-panda för WWF, 32 olika figurer för Enioros telefonkataloger 2009, och en världsrekordstor trana till Vattenfestivalen.

– Pappret till den kostade 100 000 kronor, minns han.

Har skapat Borg och Trump

Bland hans kreationer finns porträtt av Björn Borg, August Strindberg, Olof Palme och Donald Trump, och figurer som Pippi Långstrump och Sollentunas friidrottsstjärna Kajsa Bergqvist.

Norio tar fram ett pappersark för att visa hur han skapar. Han funderar några sekunder innan han sätter igång att vika en rosa duva med ett rött hjärta.

– Man får planera och pröva sig fram, och använda sin tidigare kunskap. Det är lite pilligt vid näbben. Och det är mycket att räkna ut för att få färgerna rätt. Varje figur har en eller två färger, aldrig tre.

Trots att det var trixigt att få till det röda hjärtat är Norio klar efter drygt fem minuter. Vissa verk är betydligt mer komplexa.

– Jag gjorde en tiger en gång. Den tog två timmar att vika, men flera veckor att planera, säger Norio.

Föga förvånande var det svårt att hinna visa sina färdigheter i Talang. För trots att folk sa ”trolleri” när Norio var ny i Sverige så handlar origami om något helt annat.

– Inte alls trolleri! Det är geometri. Jag är intresserad av matematik och föreläser ofta på matematiska kongresser, säger Norio.

Fick vika i blindo

Norio bjöd upp David Batra på scen och gömde sig bakom jurymedlemmens rygg så att det såg ut som att det var Batra som vek en fågel. Det innebar att Norio fick vika i blindo.

– Jag kunde göra origami med förbundna ögon redan som barn, men det är mycket svårt. Tyvärr visade de inte fågeln så bra i tv.

David Batra såg obekväm ut i situationen och numret fick visserligen folk att skratta men det gav knappast rättvisa åt Norios skicklighet, så han är inte optimistisk inför fredagen den 25 februari då det avslöjats vilka tävlande som går vidare till semifinal.

– Men det var ändå roligt att vara med.

Men ännu roligare kommer han nog trots allt att ha i slutet av mars.

– Ja, då ska jag till universitetet i Växjö och hålla föredrag om origami för matematikstudenter. Och då har jag 45 minuter på mig, säger Norio.