För att minska smittspridningen ombord på flygplan har det bestämts att personal och passagerare inte ska dela toalett. Men när detta skulle genomföras valde SAS-ledningen en något udda lösning. De valde nämligen att porta personalen, inklusive piloterna, från de främre toaletterna i planet.

Anledningen sägs vara ”kommersiella intressen”, då de funnits resenärer som klagat över att de inte vill gå hela vägen längst bak för att besöka en wc.

Borta från spakarna

Detta har dock fått till följd att piloterna som kör planet tvingas gå hela vägen genom planet. De ska då kryssa mellan passagerare, kabinpersonal och serveringsvagnar. Tiden då de är borta från cockpit kan bli lång.

Konflikten om flygplanstoaletterna har nu blivit en fråga för Arbetsmiljöverket, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

"Som pilot vill man inte lämna cockpit under en längre tid än nödvändigt eller vara onödigt långt borta. Förutom en onödig risk för smittspridning under pandemin finns en flygsäkerhetsmässig aspekt", skriver ett skyddsombud för piloterna vid Stockholmsbasen till Arbetsmiljöverket och menar även att vetskapen om att piloterna ”ställer till mycket merarbete” för sina kollegor de ska uträtta sina behov gör att de drar sig för att besöka toaletten.

https://www.mitti.se/noje/bildspecial-har-ar-stans-haftigaste-krogtoaletter/repqac!60sTxxiTVAyzwOxC9vZhg/

Skyddsombuden är eniga med företaget att piloter, under pågående pandemi, inte ska använda sig av samma toalett som passagerare. Men att personalen inte får använda den främre toaletten bara för att enskilda passagerare klagat, anses inte vara en säker lösning.

Ombord på en Airbus 320 finns tre stycken toaletter, två stycken längst bak i flygplanet och en längst fram i anslutning till cockpit.

https://www.mitti.se/nyheter/89-000-kronor-natten-for-supersviten-pa-grand/repuca!6owmPEJAM7EVRK8xo4GDw/