Den 27 maj är det meningen att Region Stockholm ska ta beslut om vilket bolag som ska köra busstrafiken i Stockholms innerstad och på Lidingö från och med 2026 när nuvarande avtal med Keolis löper ut.
Men med bara några veckor kvar till avgörandet skickar Nobina, ett av företagen som deltar i upphandlingen, in en begäran om överprövning till förvaltningsrätten, vilket Bussmagasinet var först att berätta om.
– Vi anser att hela SL:s upphandlingsmodell behöver ses över eftersom den har grava brister, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon till Bussmagasinet.
I sitt överklagande beskriver Nobina de erbjudna villkoren som "klart oskäliga" och menar att Region Stockholm vältrar över nästan hela den ekonomiska risken på trafikutövaren, samtidigt som regionen behåller kontrollen och makten.
Samma kritik från SJ
En liknande kritik riktades mot Region Stockholm från SJ förra året, när det statliga järnvägsföretaget tackade nej till att lämna anbud i den då pågående pendeltågsupphandlingen – med hänvisning till att risken var för stor.
Nobina skriver: "De upphandlande enheterna har länge skruvat åt avtalsvillkoren till den grad /.../ att avtalsvillkoren nu har nått en punkt då trafikutöverna inte längre kan acceptera dessa villkor".
Martin Pagrotsky, vd Nobina Sverige och Mikael Wågberg, vd på Keolis Sverige, gjorde förra året ett gemensamt utspel där de starkt kritiserade Region Stockholms upphandlingsunderlag.
Johannes Äng
Redan för ett år sedan skrev Mitt i om ett gemensamt protestbrev från Keolis och Nobinas vd:ar, som var ett försök från bussföretagen att få Region Stockholm att "förstå den akuta och ohållbara situationen". Den dialog mellan parterna som följde har dock varit helt resultatlösa, menar nu Nobina.
Kan inte teckna avtal
Konsekvensen av Nobinas drag blir nu att Trafiknämnden blir juridiskt förhindrad att teckna något avtal för den fortsatta busstrafiken, fram till att frågan är avgjord. I vilken mån detta påverkar resenärerna är inte klart i dagsläget.
Andreas Strömberg, presschef på regionens trafikförvaltning, vill inte kommentera "enskilda aktörers strategiska överväganden", och menar att det inte är helt ovanligt att anbudsgivare överklagar i olika skeden av processen.
– Samtidigt ser vi att andra stora trafikoperatörer deltar aktivt i våra upphandlingar utan att uttrycka samma typ av kritik, säger Andreas Strömberg.
M: Skadar förtroendet
Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är kritisk mot hur regionstyret sköter frågan.
– Det här sänder väldigt allvarliga signaler och skadar förtroendet för både förmågan och intentionerna i regionens upphandlingar, säger han.
Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) vill inte dra några slutsatser innan överklagandet har analyserats.
– Mitt och Mittenkoalitionens fokus är att få till pålitlig kollektivtrafik för resenärerna, det är alltid vägledande när trafikförvaltningen genomför upphandlingar, säger han till Mitt i.
Bussjättarna: ”Risk att ingen vill köra”
SL:s nya bussupphandlingar leder till färre turer, dyrare trafik och minskad andel som reser kollektivt. Det menar bussbolagen Nobina och Keolis som nu varnar politikerna. "Gör ett omtag", kräver vd:arna i ett gemensamt utspel.
För några veckor sedan inleddes tre stora SL-upphandlingar, som sätter villkoren för busstrafiken tio år framåt. Det handlar om bussavtalen för innerstaden, Lidingö, Järfälla/Upplands Bro, Södertälje och Nykvarn.
Målet, enligt regionens trafikpolitiker, är att fler ska lockas att åka kollektivt.
Men det nya avtalsupplägg som SL vill ha kommer att ge rakt motsatt effekt, menar de två största trafikoperatörerna Nobina och Keolis som kör busstrafiken i dag.
– Den föreslagna affärsmodellen leder till nedskärningar, dyrare trafik och en minskad andel kollektivt resande, säger Martin Pagrotsky, vd för Nobina Sverige.
"Kan avstå från att delta"
De båda konkurrenterna går nu samman för att försöka få regionens trafikpolitiker att tänka om.
"Om inte förutsättningarna ändras finns det en risk för att både befintliga och nya trafikoperatörer avstår från att delta i upphandlingen", skriver de i ett brev till trafiknämnden.
– Vi behöver ta ställning till om Stockholm är rätt plats för oss att verka. Vi vill gärna finnas här, men behöver ha rimliga villkor, säger Mikael Wågberg, vd för Keolis Sverige.
Martin Pagrotsky vill inte uttrycka sig lika drastiskt, men betonar att politikerna måste ta trafikföretagens protester på allvar.
– Ytterst handlar det om att ta tillvara skattebetalarnas intressen, säger han.
Riskabelt och olönsamt
Felet, menar de, är att SL bara vill ge ersättning för antal utförda kilometer och inte för den tid som det tar att köra den beställda trafiken.
Det gör det riskabelt och olönsamt att köra buss i delar av stan där det ofta blir trängsel. Anbudsgivarna får sämre incitament att öka turtätheten och behöver lägga sig högre i sina anbud.
– Vi behöver ha en affärsmodell som fördelar risken annorlunda, så att vi gemensamt kan styra mot de politiskt uppsatta målen, säger Martin Pagrotsky.
Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen kommenterar:
– Nobina och Keolis känner säkert ett samhällsansvar, men de är samtidigt vinstdrivande företag. Därför kan parterna ha lite olika syn på avtalskonstruktioner, säger han.
Vi behöver ta ställning till om Stockholm är rätt plats för oss att verka
Vad skiljer i de nya bussavtalen?
Så här sammanfattar Nobina skillnaderna:
Alltför ensidigt fokus på utförda kilometrar, vilket gör att turer som går långsamt blir mindre lönsamma. Ingen ersättning för extra tidsåtgång.
Ingen ersättning för tillkommande fordon, vilket tar bort incitamentet att sätta in fler bussar vid högt passagerartryck.
Minskad andel ersättning för antalet påstigande, vilket minskar drivkraften att få fler resenärer.
Höjd gräns för att kunna få ökad ersättning om tidsåtgången blir högre än beräknat. I innerstan riskerar operatören att förlora 100-150 miljoner per år, vilket bussbolaget behöver ta höjd för i sitt anbud.
Källa: Nobina
Martin Pagrotsky, vd på Nobina, och Mikael Wågberg, vd på Keolis, anser att SL är på väg åt helt fel håll.
Johannes Äng