Branden i avfallsberget i Kagghamra tog ny fart den 23 december. Sedan dess klagar boende i Grödinge på röken de tvingas stå ut med.

Enligt brandkårens senaste rapport som kom på torsdagen behövs ännu inte någon evakuering av boende i området. Pågår rökutvecklingen i månader kan en annan bedömning bli aktuell.

Hittills har de låtit mäta halterna av svaveldioxid, strålning och halterna av större och mindre partiklar i luften. Röken de boende i området utsätts för jämställs med förorenad luft i städer i exempelvis Asien.

PCB och skadliga kolväten

Naturvårdsverket skriver dock på sin hemsida att avfallsdeponier riskerar att släppa ut andra giftiga ämnen i luften: "Vid bränder i avfallsupplag sker omfattande utsläpp av farliga ämnen som dioxiner, PAH och PCB.". (Se faktarutor).

Dessa ämnen har brandkåren ännu inte kontrollerat.

– Vi stödjer oss på rådgivning från Socialstyrelsens medicinska expertgrupp. De ämnen du nämner har vi ännu inte mätt, säger Andreas Linder som jobbar med luftanalyserna på Södertörns brandförsvarsförbund.

"Gamla synder"

Roger Sedin som är chef för luftenheten på Naturvårdsverket menar att det skulle kunna vara läge att utöka mätningarna. Särskilt om myndigheterna inte vet vad som finns i högen som uppskattats till 100 000 ton.

– Självklart borde man fundera på vad man borde mäta. De kan inte bara låta det brinna vidare. Det kan finnas gamla synder i sådana här högar om det kommer från renoveringar och rivningsarbeten, säger Roger Sedin som är chef för luftenheten på Naturvårdsverket.

Han höjer varningens finger för både PCB, dioxin, PAH, asbest och tungmetaller.

Sjuka personer

Trots att myndigheterna i nuläget inte förbereder någon evakuering skriver Södertörns brandförsvarsförbund i sin rapport att känsliga personer bör överväga att lämna området:

"Halten partiklar i luften på 500 och 1 000 meter från platsen kan dock påverka känsliga personer i området, exempelvis personer med astma och KOL som är under medicinering. Partiklarna kan även påverka hjärt- och kärlsjuka. Personer med sådana besvär som upplever att de inte har kontroll på sin sjukdom bör överväga att lämna närområdet."

Möte för oroade medborgare

Att myndigheterna ännu inte har tillräcklig kunskap om hälsoriskerna med brandröken slog professor Tom Bellander på Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet fast, under ett möte på Youtube som Botkyrka kommun anordnade på torsdagskvällen.

– Vi vet ännu inte riktigt vad som finns i röken. Har vi lite otur kan det finnas mer toxiska substanser. Men jag bedömer det som ganska osannolikt att det skulle ge långsiktiga hälsoeffekter. Men man bör vara uppmärksam på innehållet i röken. Det beror på vad som brinner.

Spädbarn utomhus

Tittarna hade chans att ställa frågor i chatt och på mejl. Ett par frågor gällde huruvida spädbarn kan sova utomhus och om folk som får rök med vinden mot sin bostad bör hålla sig inne.

– Det finns ingen ofarlig rök. All rök är farlig. Känner du irritation i luftvägarna så är det bättre att vara inne.

Han avrådde också från att låta spädbarn sova utomhus i rökpåverkad luft.

– Jag tror inte att någon skulle låta ett spädbarn sova utomhus om man själv känner påverkan på luftvägarna.

En del tittare har uttryckt missnöje med att de inte fått svar på sina frågor. Kommunen har dock sagt att de ska besvara fler frågor på sin hemsida.

https://www.mitti.se/nyheter/boende-befarar-manader-med-brandrok-fran-avfallsberget/repuam!WeSmqKauhjDjuxFnwUMnkg/

https://www.mitti.se/nyheter/dyr-avfallsnota-kan-hamna-pa-botkyrkaborna/reptkk!qp6ch5JaPVWDRUUBzgt6w/

https://www.mitti.se/nyheter/brandkaren-lamnar-sopberget-riskerar-att-brinna-i-veckor/repuag!6EWHIfrdgzcjldZrIUUpbA/