Väntan. I Stockholm kremeras nio av tio avlidna. Just nu avvaktar många med att hålla en ceremoni och att gravsätta urnan. Fotot är från Råcksta krematorium. Foto: Mikael Andersson

Nästan 2000 kremerade inväntar begravning

Snart ett år efter den första coronavågen är hundratalet urnor med aska fortfarande inte gravsatta i Stockholm. Totalt förvaras nära 2000 unor i väntan på en begravning. Kyrkogårdarna räknar med ett högt tryck under våren.

  • Publicerad 06:05, 13 feb 2021

Redan innan pandemin kremerades nio av tio avlidna i Stockholm och under covid-19-året ökade trycket på krematorierna ännu mer. Många har velat skjuta fram begravningar och efter en kremering kan ceremonin vänta i upp till ett år, enligt begravningslagen.

Men när nu snart ett år har passerat sen coronavirusets första våg slog till står fortfarande många unor och väntar på gravsättning. Totalt förvarar kyrkogårdsförvaltningen 1978 urnor just nu. Det är grovt räknat runt 300-400 fler än normalt, uppskattar Göran Höglund på Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

Av de avlidna som väntar på gravsättning dog 422 innan den sista juni i fjol. I uppåt 150 fall har anhöriga ansökt om en förlängning av ettårsfristen för att ha en begravning senare i år.

– Vi hade jättemånga urngravsättningar redan förra året och många av de som har avlidit sen förra våren har valt att vänta och har ännu inte haft några ceremonier. Även de som dött under november och december gravsätts inte så här års. Man vill vänta till solen kommer, säger Göran Höglund.

Helgarbete på krematorierna igen

Kyrkogårdarna räknar därför med ett ovanligt stort tryck med begravningar från mitten av april fram till midsommar. Förvaltningen har redan nu anställt extra personal för att vara förberedda.

Även på krematorierna har arbetet intensifierats. Efter påskhelgen fram till midsommar förra året användes alla krematoriets maximala kapacitet, även på lördagar. De senaste tre veckorna har trycket återigen varit så stort att helgarbete införts.

Norra Stockholms sista anhalt finns i Västerort

–  Vi har haft en topp efter december då fler dog därför har de jobbat de tre sista helgerna på krematorierna för att få bort den väntetiden som vi haft fram till nu, säger Göran Höglund.