Kakelkonst. Konstverket vid trappan heter Stjärnfall. Foto: Anna Rönngren

Mystisk kakelkonstnär delar Bredängsborna

Konstnären Talking, utsmyckade förra året Bredäng med kakelkonst. Den 22 maj höll hans agent och graffitiforskaren Jacob Kimvall en vernissage för boende i området. Reaktionerna är blandade.

  • Publicerad 15:15, 4 jun 2021

Text, siffror, rektanglar, stjärnor och stänger av kakel. Bredängs centrum är sedan några månader utsmyckat med kakelkonst på pelare, väggar och trappor.

– Verket är spännande och intressant både som projekt och koncept. Det är en blandning av gatukonst, aktivism och hantverk, säger Jacob Kimvall, som forskar om grafitti och gatukonst.

Förra helgen höll han tillsammans med konstnärens agent en konstvandring i området.

Vem upphovspersonen som kallar sig Talking är, är höljt i dunkel.

– Jag känner inte till Talking sedan tidigare, men han verkar vara populär bland de flesta som bor här, säger Jacob Kimvall.

Blandade åsikter

Bland de Bredängsbor Mitt i Skärholmen pratar med är reaktionerna blandade.

– Den är fin, säger Love Romberg, 4 år, när han tittar på de uppsatta kakelplattorna.

Hans pappa Robin Romberg är mer skeptisk.

– Den väcker eller upprör inga känslor och då är det inte värt så mycket som konst tyvärr. Jag hade hellre sett lite schysst graffiti, men det är trevligare än bara grå betong, säger han.

Anette Remmert uppskattar verket.

– Jag tycker det är jättefint och piggar upp den grå betongen. Min favorit är den blå som sitter ovanför den stora stolen, säger hon.

Okänd upphovsperson

Via telefon pratar Mitt i Skärholmen med en person som uppger sig vara Talking.

– Jag ville göra lite fint här. Men hade aldrig gjort det om jag visste att det klassades som grov skadegörelse, säger han.

Verket går emot trenden

Enligt Jacob Kimvall skiljer sig verket från mycket av den gatukonst som görs nu.

– Den ena trenden nu är att verken blir mindre och mindre med mer subtila intryck. Den andra att gatukonsten institutionaliseras när fastighetsägare förstår gatukonstens värde och själva beställer verk. Talkings verk är ovanligt stort för att vara icke auktoriserat, det är bland det största jag har sett, säger han.

Har det verkshöjd?

– Det finns en verkshöjd i delar av verket. Exempelvis på sidan av trappan, där finns en struktur och är väldigt mycket betong. Konstnären har förhållit sig till den och accentuerat den. Det finns fördjupningar i betongen som går lodrätt, på den släta ytan har kaklet applicerats ihop med linjerna vilket ger intrycket av ett stjärnfall. Verket heter så, men själv såg jag det inte förrän agenten påtalade det.

Betyder det något eller är det bara en utsmyckning?

– En viktig aspekt är att det ska vara vackert och då kan säga att det är en slags utsmyckning, men att det är oauktoriserat ger en aktivistisk aspekt. Sen finns tydliga aspekter av en stolthet över platsen genom att skriva Bredäng och 127.

Även Jacob Kimvall har märkt av blandade åsikter.

– Någon har påpekat att kakel inte hör hemma i offentligheten, fast det finns ju på många ställen. Någon annan har påtalat att det vore roligare om det inte bara vore marockanskt kakel utan kakel från olika kulturer för att spegla Bredäng, säger han.