Under dagen har flera personer fått ett sms där de uppmanas att hålla sig bort från Täby centrum och Mall of Scandinavia eftersom det enligt sms:et skulle planerats dåd där samt att terrorhotet skulle vara högt. I meddelandena står det att informationen kommer från Täby kommun men även från SOS alarm.

Men när Mitt i kontaktar Täby kommun hävdar de bestämt att de inte har gått ut med den typen av information.

– Vi har ingen information om detta och det måste vara ett rykte, säger Stefan Berg, presskontakt på kommunen.

Han säger att de fått höra om de falska SMS:en men att det inte stämmer att kommunen står bakom någon sådan information.

Längst ner i vissa meddelanden står det att informationen kommer från ”frugans kusin som jobbar på SOS Alarm”. Något tidningen Aftonbladet var först med att skriva om.

SOS Alarm har nåtts av informationen att det pågår ryktesspridning via sms och dementerar informationen.

Till Mitt i skriver Douglas Norström tf. pressansvarig SOS Alarm: "SOS Alarm har nåtts av informationen att det pågår en ryktesspridning via SMS med stor spridning. I meddelandet skrivs att det gjorts ingripanden i två större gallerior i Stockholmsområdet, där man använder SOS Alarm som källa för informationen.", säger han och fortsätter:

"SOS Alarm vill kraftigt dementera att bolaget gått ut med någon information av detta slag utan det som framkommer i meddelandet är endast ryktesspridning. SOS Alarm uppmanar de som får sms av denna karaktär att inte okritiskt sprida dessa vidare."

Polisen dementerar

Polisen i Södra Roslagen säger att de dementerar uppgifterna och har inga övriga kommentarer. När Mitt i pratade med polisen under förmiddagen sade de att ingen har gripits i Täby centrum. I övrigt har de inga kommentarer angående uppgifterna i det sms som skickats ut.