Författarkvällar, visaftnar, livepodd. Föreningen Årsta biblioteks vänner har funnits sedan 1990-talet och bildades i en tid när bibblan var nedläggningshotad. I dag ordnar föreningen programkvällar på biblioteket en gång i månaden.

– Vi försöker att inte enbart ha författare och litterära inslag, vi har haft en hel del musik också, säger Årstabon Ann-Kristin Myrman som sitter i styrelsen för Årsta biblioteks vänner.

Bland annat uppmärksammade man i höstas att det var 100 år sedan Allan Edwall föddes. Och i slutet av januari möttes poddaren Benjamin Elfors och artisten Tomas Andersson Wij i ett samtal på scen. Den kvällen var det fullsatt, och programkvällarna drar allt mer publik.

– Vi har nästan slutat annonsera. Vi får vara max 100 personer i lokalen och det kommer mellan 60 och 100 varje gång. När Jonas Karlsson var här och pratade stod det 50 pers utanför. Det känns alltid tråkigt att behöva säga nej till någon, säger Ann-Kristin Myrrman.

Mingel med kebab

Kvällarna inleds med ett mingel som ofta sponsras av lokala näringsidkare, senast bjöds det på mat från Palmyra kebab. Evenemangen är alltid gratis.

Nästa tillfälle, den 26/2 klockan 19, kommer journalisten Tom Alandh till Årsta bibliotek.

– Jag har en känsla av att det kommer mycket folk då, säger Ann-Kristin Myrman.