På vardagsrumsbordet i lägenheten vid Årsta centrum står inspelningsutrustning. Här spelas podden "Bildningskomplexet" oftast in – när inte Benjamin Elfors tar sig till sina intervjupersoners hem eller arbetsplatser. På golvet leker hans son, 11 månader gamla Amos. Han tittar då och då upp mot sin pappa och ler stort.

– Jag föredrar att vara här, där känner jag till ljudomständigheterna bra, när jag spelar in. På andra platser kan det finnas störningsmoment, fläktar och annat, som man inte tänker på först. När jag intervjuade Jan Eliasson till exempel, så satt vi i ett jättestort kontorsrum. Det blir inget bra ljud då, det blir ett eko, säger Benjamin Elfors och tar upp Amos i famnen.

– Under inspelningarna har jag barnvakt. De tar mellan en och en halv timme, det skulle Amos inte acceptera, säger Benjamin Elfors, som är föräldraledig från arbetet som socionom.

Men poddandet kör han på med. Än så länge kan Benjamin Elfors inte leva på drygt tre år gamla podden "Bildningskomplexet" där han möter kulturpersonligheter, författare, filosofer och forskare och diskuterar olika ämnen inom kultur och humaniora. Gäster har bland annat varit Lydia Sandgren, Jan Guillou, Horace Engdahl och Stina Dabrowski.

Drömgäst sa ja

Författaren och journalisten Lena Andersson var den första som Benjamin Elfors bjöd in, hon stod högst upp på en lista med drömgäster som han och en vän gjort. Hon tackade ja.

– Hon hade nyligen gett ut boken "Om falsk och äkta liberalism". Jag skrev ihop ett standardmejl där jag berättade att jag hade en podd och undrade om hon ville vara gäst. Det var bara det att jag inte hade någon podd. När hon tackade ja så var jag tvungen att skaffa utrustning.

Önskelistan med gäster betar han fortfarande av, samt fyller på och reviderar.

– Jag skulle gärna vilja prata med sittande statsminister. Mest om hur det är att ha den rollen, fråga vem som lönesätter honom och vem han vänder sig till när han vill ta semester. En annan person som jag hört av mig till, men som inte svarat, än, är Jonas Gardell. Jag tror att man inte ska ge sig.

Det var även det tips som Benjamin fick när journalisten Stina Dabrowski var med i hans podd.

– Hon pratade om vikten av att ligga på och tjata. Det kan löna sig. Jag hade en konversation med Peter Englund i två år innan vi fick till en intervju om hur det är att skriva historia. Först bad han mig återkomma efter sommaren, sedan några månader senare eftersom han hade så många åtaganden. Så höll det på. Men en dag satt jag framför honom i Uppsala, säger Benjamin Elfors.

Mer kultur än svamp

Han vill att podden ska vara allmänbildande. Den handlar mer om kultur, samhällskunskap och litteratur än om rymden och svampar, berättar han.

Men marknadsföring är inte Benjamin Elfors starka sida, enligt honom själv.

– Instagram och sociala medier är det värsta, jag blir olycklig av att vara inne för mycket där. Jag kommer på mig själv med att vara en robot, det stjäl tid från annat.