Pandemiåren slog hårt mot landets museer. Men enligt en rapport från Svenska Museer tycks landsorten hunnit återhämta sig någorlunda bra.

Värre är det med Stockholm och andra storstäder.

Kulturförvaltningen ansvarar för Stockholms Stadsmuseum, Medeltidsmuseet och Liljevalchs. Deras mål för Stockholms Stadsmuseum är att besöksantalet ska landa på 400 000 besökare under 2022. Ett mål som tycks ligga långt bort från verkligheten.

Pandemi och nya vanor

Enligt andra kvartalets rapport hittade endast 85 553 till de nyrenoverade lokalerna på Södermalmstorg under perioden. Om det fortsätter på samma väg räknar man med att bokslutet landar på 120 000 besökare för 2022. 280 000 färre än målet alltså.

Anledningen är pandemin enligt analysen. En annan anledning skulle kunna vara att museet var stängt för renovering i fyra år och öppnade igen i april 2019. Redan då hade folk lite svårt att hitta tillbaka. Knappt ett år senare slog pandemin ut det mesta.

– Vi har inte haft ett helt verksamhetsår sen innan renoveringen, säger Fredrik Linder som är chef för Stadsmuseet.

Oyunehimeg Togoothuu från Alby sitter och tar en paus på Plattan. Hon brukade gå mycket på museum, men efter pandemin förlorade hon jobbet och nu är arbetssökande det enda hon kan tänka på.

– Museum är väldigt viktiga för all den historiska och kulturella kunskapen som finns där. När jag får ett jobb igen ska jag gå på museum hela tiden.

Hatar sol

Även Liljevalchs kommer få svårt att nå upp till sitt mål på 250 000 besökare under 2022. Som det ser ut nu kommer slutsiffran landa på 180 000.

– Nu börjar det svänga, men det har funnits ett motstånd mot att gå på utställningar och sånt. Här är målgruppen 50+ stor, och där är man fortfarande lite skraja. Sen var det fint väder i sommar. Vi hatar fint väder, säger Mårten Castenfors som är chef på Liljevalchs.

Liljevalchs är beroende av besöksintäkter så ett tapp på 30 procent från innan pandemin märks i kassan. Men hittills har det inte påverkat utbudet, lovar Castenfors.

– Vi är mer inne på strategin att vi gasar oss ur krisen. Vi måste göra utställningar som folk vill titta på. Då kan vi inte hålla på och dra ned.

– Vi lever ju i en jäkligt tung tid. Min förhoppning är att det kan vara en tröst att gå till Liljevalchs då.