Klagomålen på skräniga crusiers som fyller Sveavägen nattetid har fått politiker att fundera på lösningar.

Det är en central väg som många har behov av, men under helgerna på sommaren minskar trafiken under dagtid.

Förslaget från MP innebär att stänga av Svevaägen under sommarhelgerna samt under advent.

– Det är en fantastisk gata som man skulle kunna göra mycket roligare och bättre saker med under sommaren. Vi vill få bort trafiken och skapa liv och rörelse med loppisar, torghandel och kulturaktiviter, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Veteranbilarna ska bort

Sveavägen är känd för sina veteranbilar nattetid. Det är älskat av många, men boende längs med Svevägen klagar högljutt på oljuden, menar Daniel Helldén.

– Vi har också problem med utsläpp och veteranbilar får köra hur som helst. Så visst är det ett nöje för många men ställer till det för fler. De får hitta någon annanstans att cruisa helt enklt.

Avstängningen skulle gälla Svevaägen mellan Sergels Torg och Odenplan. Hit kommer mycket av trafiken från Klaratunneln, som är i behov av renovering. Beslutet om renoveringen är inte taget, men Daniel Helldén menar att något alternativ inte finns. Det skulle betyda att tunneln stängs av från 2024-26.

– Börjar vi med avstängningen av Sveavägen samtidigt har vi redan blivit av med 25 procent av trafiken redan där.

En annan åtgärd för att minska på utsläppen i stan är de elbilszoner i Gamla stan och City som Miljöpartiet gick ut med innan sommaren. Målet är att de ska införas under 2026.

https://www.mitti.se/nyheter/fem-nya-gagator-efter-valet-om-mp-far-valja/repvfi!eUSgdKnmsRmbUPlR2JImOA/

Får Miljöpartiet sitta kvar i maktposition efter valet är alltså scenariot en innerstad med betydligt färre bilar. Och i så stor utsträckning som möjligt endast eldrivna bilar.

Ovanligt resultat

Och om man ska tro partiets beställda demoskopsundersökning skulle ungefär hälften av stockholmarna ställa sig positiva till de elbilszoner som partiet föreslår.

– Jag är förvånad över hur positivt resultatet är. Vi vet att det är ett polariserande ämne, men att hälften tycker att det är en bra idé visar ju att det finns en otroligt stor acceptans för detta. Speciellt bland unga stockholmare. Det är ovanligt att få ett sånt resultat innan något är gjort.