Bengt Sjöberg har bott på Jungfrudansen i 50 år.

Här finns nya bostadsplaner, närmare bestämt 100 hyresrätter fördelat på fyra hus. Husen placeras mellan befintliga 60-talskåkar, med front mot Jungfrudansen.

Det ska ge gatan en mer stadsmässig karaktär, menar staden, och öka serviceutbudet med lokaler i bottenvåningarna.

Men missnöjet pyr i kvarteret.

Skiss över hyreshusen på Jungfrudansen.

Skiss över hyreshusen på Jungfrudansen.

Between the line

Ogenomtänkt och dumt, anser Bengt om projektet.

– Husen är för höga och för påträngande i omgivningen. De förstör Jungfrudansens unika uttryck och försämrar utsikten för boende i husen. Det kommer att kännas jättetrångt.

Han säger att motståndet är "massivt". En protestlista samlar nära 400 namn och ska lämnas in till staden.

Tre års byggen

Jungfrudansen är vid det här laget ganska prövat. Det har varit sopsugsprojekt och byggen, gatan har grävts upp och bussen dragits om.

– Och så nu när det börjar bli normalt igen efter att ha varit en byggarbetsplats i tre år, så kommer det här som lök på laxen. Folk är så trötta, säger Bengt.

Men det är ju bostadsbrist?

– Det finns platser att bygga på där det inte påverkar i samma omfattning. Nu vill politikerna leverera på sitt vallöfte om hyresrätter, på bekostnad av oss.

Enligt Bengt Sjöberg är större delen av de boende kritiska till nybyggnationen. Här står han på platsen där ett av fyra hus kan byggas.

Enligt Bengt Sjöberg är större delen av de boende kritiska till nybyggnationen. Här står han på platsen där ett av fyra hus kan byggas.

Anna Wachenfeldt

Byggnadsnämndens Martin Eliasson (S) säger att han kan förstå att det finns en viss byggtrötthet på Jungfrudansen.

– När man ska bygga nytt blir det alltid en avvägning mellan de som bor och de som får möjlighet att bo på platsen. Jag förstår att alla inte tycker att det här är bra, och därför tar vi in åsikter i ett väldigt tidigt skede och återkommer med en samlad bedömning.

Själv är han positiv till de avrundade husen i byggskissen, det ger ett roligt och lite annorlunda intryck, tycker han.

Upplåtelseformen var avgörande när staden tryckte på startknappen för projektet genom en överenskommelse med byggbolaget Pfab bostad.

– Vi i Solnakoalitionen är tydliga med att vi ska ha ett snabbspår för hyresrätter.

Minskar grönskan

Till vilket pris? kontrar Kristdemokraterna som vill att byggplanerna förpassas till sopkorgen.

– Det här husen minskar grönytorna och antalet träd och även parkeringsmöjligheterna som redan idag är knappa. Vi kommer att rösta nej i alla instanser, meddelar Samuel Klippfalk (KD).