Södra teatern har inte arrangerat några konserter sedan coronavirusets utbrott i mars.

Därför har ett 500 kvadratmeter stort tält monterats på terrassen som öppnar 2 oktober.

– Det är ett test. En pop up-lösning för att kunna bidra med en coronasäkrad scen och bevara kulturen i Stockholm under denna kris, säger Samuel Laulajainen, vd för Södra teatern.

Förstör utsikten

Men grannen Maria Nygren har reagerat på att tältet står på allmän mark, och att det är svårt för fotgängare att ta sig förbi.

– Jag förstår att de behöver på fnurr på sin business. Men det gör mig arg och ledsen att man inte får tillträde och inte kan se ut över stan, säger hon och fortsätter:

– Hur kan de få tillstånd till detta?

Kräver bygglov

Enligt plan- och bygglagen kräver byggnader på Mosebacketerrassen bygglov. Detaljplanen anger att marken inte får bebyggas. Dessutom måste gångtrafikanter kunna passera.

Enligt Calle Öhlin, bygglovshandläggare på Stockholms stad, har man inte fått in en bygglovsansökan för tältet. Men om tältet är tillfälligt behövs det inte.

– Om det inte plockas ner snart blir det ett svartbygge. Det ser ut att vara något som är varaktigt placerat, men det vet vi ju inte än. Man kan ju ändra sig. Sätter jag till exempel upp ett partytält i min trädgård på en tisdag, har festen på lördag och sedan tar ner det, då krävs inget bygglov.

Finns det något sätt för dem att ha ett tält där?

– Framför allt måste det vara tidsbegränsat och de behöver ha ett tidsbegränsat behov. Tidsbegränsade byggnader behöver inte uppfylla alla krav i plan- och bygglagen eller bestämmelser i detaljplanen för att kunna beviljas.

Södra teaterns vd Samuel Laulajainen menar att tältet än så länge är tillfälligt. Han är positiv till Folkhälsomyndighetens förslag om att höja gränsen för allmänna sammankomster till 500 personer.

– För oss handlar det i grund och botten om att försöka rädda det som räddas kan. Vi har inte haft en konsert sedan mitten av mars. Fungerar det i helgen kommer vi söka ett temporärt bygglov, säger han.