Sedan 1950-talet har Gamla stan haft julbelysning, tack vare investeringar i form av tid och pengar från privatpersoner och näringsidkare.

Men nyligen visade sig projektet för stort, inte minst med anledning av pandemin. Därför tog den ideella föreningen Gamla stan i samverkan över ansvaret, tillsammans med bland andra Gamla stans företagarförening.

Sedan 2020 är det de som sett till att Köpmangatan samt Öster- och Västerlånggatan lyst upp vintertid.

”Lagt hundratals timmar”

Det möjliggjordes av ekonomiska bidrag från Visit Stockholm under pandemin.

– Det är ett jätteprojekt som innehåller ofantligt många moment. Det ska sökas flera tillstånd och slutas avtal med dem som sätter upp belysningen, säger Anita Fink Knudsen, ordförande i Gamla stan i samverkan.

– Vi i föreningen har lagt hundratals timmar av vår fritid för att få ihop det.

https://www.mitti.se/nyheter/butikerna-i-gamla-stan-lever-upp-igen/repvfi!ycMFM0gfO4p9Gg7jDzwEqA/

Blev för jobbigt

I år har de fått beskedet att bidragen från Visit Stockholm uteblir.

– Då går det inte, så enkelt är det. Vi har inte de pengarna. Föreningen drivs helt ideellt och är inte mottagare av någon typ av generella bidrag från stat eller kommun.

Om det gick förut, varför går det inte nu?

– Förut var det lokala företagarföreningar som tog hand om julbelysningen på respektive gata, men det blev helt enkelt för jobbigt för dem och föreningarna löstes upp. Små, lokala företagare har varken tid eller pengar att ordna med julbelysning.

Vill att staden hittar lösning

Att ideella krafter ska se till att julbelysningen blir av är orimligt, menar Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening.

– Det enda rimliga är att staden hittar en lösning för finansieringen. Gamla stan är en av Sveriges absolut främsta besöksattraktioner, det är konstigt att vi inte har bättre belysning.

"Hjälper till där vi kan"

Visit Stockholm menar att man ingick ett extra samarbete med föreningarna under pandemin. De understryker dock att det var en tillfällig insats.

– Inga skulle vara gladare än vi om Gamla stans aktörer och fastighetsägare skapar ett långsiktigt belysningsprojekt över julperioden. Och självklart hjälper vi till där vi kan, skriver Annika Malhotra, projektledare på Visit Stockholm, i ett mejl till Mitt i.

Dock blir det inte i form av pengar i år.

– Men vi fortsätter självklart samarbetet med föreningarna i Gamla stan gällande både julen och andra aktiviteter som äger rum där.

Julgran på Stortorget

Mitt i har sökt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), men då hon snart slutar på sin post kommer i stället svar från Erik Engstrand, pressekreterare vid Moderaterna i Stockholm.

– De tidigare pandemistöden har varit just pandemistöd för att skapa lättnader inom ramen för stadens ambition att stödja återstarten. Det riktades inte till en specifik långsiktig satsning. Staden kommer i år bland annat placera en stor belyst julgran på Stortorget i gamla stan som vi hoppas bidrar till julstämning.

https://www.mitti.se/nyheter/puppa-med-jattefjaril-fran-gamla-stan-har-klackts/repvii!tCT3TjjKLLIDVloJgcJJvA/