På Moderna museet pågår just nu Jeppe Heins utställning “Vem är du egentligen”, där besökare får möjlighet att själva bidra till skapandet.

En av dem var Karl Fredrik Mattsson, som efter uppmaningar från personal bestämde sig för att delta i ett interaktivt konstverk genom att måla i de cirklar som fanns på väggen vid entrén.

– Då fanns det bara bilder på glada gubbar där, jag tycker det var lite intetsägande. Väggen var provocerande lam så jag ville göra något som sade något, säger han.

https://www.mitti.se/quiz/vad-kan-du-om-konsten-i-det-gamla-stockholm/repudw!RQeBxTSjL38ySkDP84cqA/

Ersattes av blått ansikte

Det han bestämde sig för var att måla dit var texten "Ersätt kulturministern med ett barn". Men bara "Ersätt kulturministern" fick plats i cirkeln, som även utsmyckades med lite hår.

– Jag hade tänkt göra ett till ansikte med texten "med ett barn", men fick så fientliga blickar från den som höll i installationen att jag gick och käkade lunch i stället.

När Karl Fredrik Mattsson passerade väggen en timme senare hade hans alster ersatts med ett helt blått ansikte. Och han är säker på att det var personal som gjort det.

– De har korrigerat, eller snarare censurerat mitt verk. Hur kan mitt lilla bidrag vara så provocerande? Jag trodde Moderna museet värnade den fria konsten.

– Det säger något om hur nervösa svenska kulturinstitutioner är. De får inte bita den hand som föder dem. Det är alarmerande.

Erkänner inte censur

Personal har målat över texten, men det har inget med censur att göra. Det menar Annika Hansson Wretman, presstalesperson vid Moderna museet.

– Tanken är att man ska måla ett ansikte som avspeglar en känsla men utan ord eller text. Det är konstnären som önskar att värdarna målar över text.

Enligt Annika Hansson Wretman har texten i sig inget med saken att göra.

– Även om han skrivit "Heja Moderna museet" hade det målats över.

"Klassiskt svepskäl"

Förklaringen har inte Karl Fredrik Mattsson mycket till övers för.

– Jag tycker det låter som ett klassiskt svepskäl. Vissa känslor kan stå skrivna i ansiktet och ansiktsmålningar är en gammal konsttradition i många kulturer. Eller tatueringar, som sångaren i Viagra Boys. Det är inget ovanligt.

https://www.mitti.se/nyheter/rokande-joggare-det-ar-okej-att-inte-vara-perfekt/repuim!OPRwSEm@H5jyORlB02LZoQ/