Anna König Jerlmyr (M) och Karin Wanngård (S) har dansat den politiska dansen tillsammans under många år. Under sena timmar i fullmäktige, i debatter, media och i utspel har de vässat argumenten mot varandras politik. Debatten i Rålis har de också gjort förr.

Mitt i var på plats denna kyliga septemberkväll och publiken hade behövt några riktigt heta ordväxlingar för att hålla värmen. Men debatten var, trots många skilda åsikter, ofta hövligt stillsam.

Sälja eller behålla

Under delen om skolan lyfte König Jerlmyr de positiva resultaten från Järva som ett gott exempel på sittande majoritets lyckade skolpolitik.

Wanngård kontrade med att lyfta majoritetens utförsäljning av skolor, såväl som hyresrätter, Vårbergs IP, Vällingby centrum och en rad andra fastigheter.

– Men Östermalmshallen, den måste bevaras. Östermalmshallen är det enda viktiga för Moderaterna att bevara, sa Karin Wanngård.

Det var du, inte jag

Den fråga som tycktes grabba tag i politikerna mest var tryggheten.

– Vi blir provocerade av att bli attackerade av de som säger att det går åt fel håll i moderatledda kommuner, sa Anna König Jerlmyr.

Hon refererade till Uppdrag Granskning som tittat på de 21 utsatta områdena i Sverige, där fler moderatledda går i rätt riktning enligt polisen, än de som styrs av socialdemokraterna.

– Det var under Karin Wanngårds tid som vi fick ännu ett utsatt område. Inte under min ledning.

Tredje gången gillt?

Det var tredje gången som Wanngård och König Jerlmyr möttes i Borgmästarduellen, som den numer heter. Och kanske var det sista gången.

Blir det maktskifte i stadshuset efter valet kommer Anna König Jerlmyr lämna politiken.

– Jag har suttit i opposition, men kommer inte göra det igen. Det är inte min grej. Då gör jag något helt annat istället. Men det hoppas jag såklart inte. Jag tror ju att vi kommer sitta kvar.