Kommunen undersöker förutsättningarna att kunna ha någon form av ambulerande röstningslokal under förtidsröstningen i EU-valet i vår. 

Exempel på sådana lokaler kan vara pop up-tält, buss eller kommunens bokbuss.

Fördelar med det är att röstningslokalen görs mer tillgänglig för personer i hela kommunen, enligt utredningar som gjorts, att man når ut till platser med längre avstånd till vallokalen och platser med lågt valdeltagande.

Värmdö kommun läs- och skaparbuss kan bli röstlokal till förtidsröstare i EU-valet.

Värmdö kommun läs- och skaparbuss kan bli röstlokal till förtidsröstare i EU-valet.

Värmdö kommun

Ingen röstning på teatern

De konstaterar också att köbildningsrisk behöver tas i beaktande och att ytan måste vara tillräckligt stor för att rymma flera röstningsstationer. Lokalen måste också vara enkel att ställa upp och ta ned. 

Det hela är ett initiativ från S, C, L och MP till kommunens valnämnd och de hoppas att det ska höja valdeltagandet till EU-valet, som historiskt sett har varit lågt.

2019 var valdeltagandet i Värmdö 60,3 procent, vilket ändå var högre än riket som låg på 55 procent.

Den mobila vallokalen ska i så fall användas parallellt med de vanliga röstlokalerna. Som en extra resurs.

– Det finns flera kommuner som använt sig av mobila röstningslokaler. Vi ser att det här skulle kunna vara ett sätt att göra röstningen ännu tillgängligare även i Värmdö kommun och öka servicen för medborgarna, säger Karolina Krystek (S) valnämndens ordförande.

Valnämnden beslutade 25 januari att uppdra åt förvaltningen att återkomma med förslag på en eller flera mobila röstningslokaler i Värmdö kommun.

EU-valet är den 9 juni, och förtidsröstningen öppnar 22 maj.