Anita Ekberg, Yvonne Ryding, Victoria Silvstedt och Malin Olsson. Alla är de namn på välkända personer som en gång vunnit titeln Fröken Sverige.

Tävlingen sändes då i tv och vinsten garanterade stor publicitet. I dag har tävlingen om att bli Sveriges kandidat till Miss Universum bytt namn och fått annan status. Eller som Miss Universe Swedens grundare Joakim Granberg kommenterade publiktrycket i samband med dokumentären ”Fröken Sverige är död”:

– Det är de närmast sörjande, släkt vänner och bekanta. I Sverige är det lite fult att ha en sådan här tävling.

När Mitt i träffar Moa Sandberg i Bagarmossen höjer en del på ögonbrynen över tjejen i tiara och band på överkroppen, bland annat två barn på släptåg i mammas händer. I deras ögon ser hon så klart ut som en sagodrottning. Men få känner till Bagarmossenbon som Miss Universe Sweden.

– Det är nog inte så känt här i Bagarmossen. Men personalen på Coop vet och brukar fråga hur det går för mig och så är det nattvandrare här som vet.

Världens mest kända

Internationellt är Miss Universum världens mest kända skönhetstävling. I år gick finalen i Eilat i Israel, och Moa Sandberg fanns på plats för att representera Sverige. När hon stegade ut på scenen i aftonklänning och speakern ropade ut ”Sweden” följde en kort presentation för den stora tv-publiken:

”26-åriga Moa är en fri själ som bodde i en husbil förra sommaren för att komma närmre naturen. Efter att hennes mamma fick cancer för sju år sedan förändrades hennes perspektiv på livet och hon bestämde sig för att leva livet fullt ut varje dag”.

– För mig har vinsten i Sverige och deltagandet i Miss Universe öppnat många dörrar. Jag gick aldrig med i tävlingen för att underhålla eller behaga någon annan utan det har handlat om att jag vill nå ut med mitt budskap.

Efter en promenad slår vi oss ner på gräset i närheten av Bergholmstorpet. Moa Sandberg beskriver budskapet. I korthet att tro på sig själv, möta sina rädslor, och våga ta steg för att förändra tillvaron. Hon beskriver sig själv som blyg och osäker i yngre dagar.

– Jag var livrädd för alla presentationer i skolan. Jag gömde mig. I dag kramar jag om det lilla barnet inom mig och talar med värme till mig att jag klarar utmaningarna.

Fröken Sverige, förlagan till Miss Universe Sweden, fick i början av 2000-talet kritik i Sverige. Bland annat kuppade gruppen Unfucked pussy en direktsändning med ett plakat med texten ”gubbslem”. Moa Sandberg har sett dokumentären ”Fröken Sverige är död”, men tycker inte att den ger någon rättvis bild av Miss Universe Sweden i dag.

– Jag är glad över utvecklingen mot jämställdhet i Sverige. Men jag tycker inte om att folk som ställer upp i en sådan här tävling ska bli nedtryckta eller män som jobbar med tävlingen blir kallade gubbslem. Varför är det okej med bodybuilding men inte detta, säger hon.

Flyttade hem till mamma

Sedan 2013 har Moa Sandberg jobbat som modell. Vid sidan av det jobbar hon med marknadsföring av utrustning som ska rena dricksvatten från kemikalier, men också justera ph-värdet på vattnet. Hon jobbar också med livscoachning, men utan att ta betalt.

– Vill någon ha min hjälp tar jag inte betalt för det.

Även om hon rest runt i världen på olika uppdrag så kommer hon alltid tillbaka till Bagarmossen. I år flyttade hon hem till mamma Merja som numera är fri från cancern.

– Både för att jag är familjekär. Men också för att kunna hjälpa och vara nära min mor.