Hemma. Världen är arbetsfältet. I september åker hon till Milano för att delta i lanseringen av ett klädmärke. Som livscoach vill hon bli "den globala mentorn". Men det är i Bagarmossen Moa Sandberg känner sig hemma: "Här på torget träffar du ofta på någon du känner igen." Foto: Fred Miller

Moa - Bagis okända skönhetsdrottning

Hon har världen som arbetsfält och vill bli ”den globala mentorn”. Moa Sandberg är Miss Universe Sweden och hoppas kunna hjälpa andra till ett bättre liv. Nu bor hon hemma i Bagis igen för att hämta kraft.

  • Publicerad 14:26, 17 sep 2022

Vill någon ha min hjälp tar jag inte betalt.

Anita Ekberg, Yvonne Ryding, Victoria Silvstedt och Malin Olsson. Alla är de namn på välkända personer som en gång vunnit titeln Fröken Sverige.

Tävlingen sändes då i tv och vinsten garanterade stor publicitet. I dag har tävlingen om att bli Sveriges kandidat till Miss Universum bytt namn och fått annan status. Eller som Miss Universe Swedens grundare Joakim Granberg kommenterade publiktrycket i samband med dokumentären ”Fröken Sverige är död”:

– Det är de närmast sörjande, släkt vänner och bekanta. I Sverige är det lite fult att ha en sådan här tävling.

På världsfinalen för Miss Universe i Eilat, Israel. Globalt är uppmärksamheten större. Foto: Privat

När Mitt i träffar Moa Sandberg i Bagarmossen höjer en del på ögonbrynen över tjejen i tiara och band på överkroppen, bland annat två barn på släptåg i mammas händer. I deras ögon ser hon så klart ut som en sagodrottning. Men få känner till Bagarmossenbon som Miss Universe Sweden.

– Det är nog inte så känt här i Bagarmossen. Men personalen på Coop vet och brukar fråga hur det går för mig och så är det nattvandrare här som vet.

Hälsa. Mat ska ha så få tillsatser som möjligt och vatten renas från klor samt ha bra ph-värde. Moa berättar att hon jobbar mot problem med eksem, psoriasis och gluten. Foto: Fred Miller

Lanserar ett klädmärke i Milano

Namn: Moa Sandberg.

Ålder: 26 år.

Bor: Född och uppväxt
i Bagis. Bor nu på Bergsrådsvägen.

Familj: Mamma Merja, pappa Raymond, storasyster Lee-Michaela och lillebror Max.

Intressen: Kultur, natur och djur, löpning och meditation.

Aktuell: Nuvarande Miss Universe Sweden.

På gång: Lansering av kläde­märke i Milano i september. Jobbar med nästa Miss Universe Sweden.

Visa merVisa mindre

Bergholmstorpet. Meditation och yoga är viktigt för Moa Sandbergs välbefinnande. "I somras var jag här för tai chi. Foto: Fred Miller

Världens mest kända

Internationellt är Miss Universum världens mest kända skönhetstävling. I år gick finalen i Eilat i Israel, och Moa Sandberg fanns på plats för att representera Sverige. När hon stegade ut på scenen i aftonklänning och speakern ropade ut ”Sweden” följde en kort presentation för den stora tv-publiken:

”26-åriga Moa är en fri själ som bodde i en husbil förra sommaren för att komma närmre naturen. Efter att hennes mamma fick cancer för sju år sedan förändrades hennes perspektiv på livet och hon bestämde sig för att leva livet fullt ut varje dag”.

– För mig har vinsten i Sverige och deltagandet i Miss Universe öppnat många dörrar. Jag gick aldrig med i tävlingen för att underhålla eller behaga någon annan utan det har handlat om att jag vill nå ut med mitt budskap.

Efter en promenad slår vi oss ner på gräset i närheten av Bergholmstorpet. Moa Sandberg beskriver budskapet. I korthet att tro på sig själv, möta sina rädslor, och våga ta steg för att förändra tillvaron. Hon beskriver sig själv som blyg och osäker i yngre dagar.

– Jag var livrädd för alla presentationer i skolan. Jag gömde mig. I dag kramar jag om det lilla barnet inom mig och talar med värme till mig att jag klarar utmaningarna.

Djur har alltid varit viktiga för Moa Sandberg. Här vid parkleken i Skarpnäck där hon tillbringade tid bland djuren som barn. Foto: Fred Miller

Konst. Bland Moa Sandbergs kreativa uttryck finns målning och teckning. Målarbordet hon använder har hon köpt på loppis och byggt om själv. Foto: Privat

Fröken Sverige, förlagan till Miss Universe Sweden, fick i början av 2000-talet kritik i Sverige. Bland annat kuppade gruppen Unfucked pussy en direktsändning med ett plakat med texten ”gubbslem”. Moa Sandberg har sett dokumentären ”Fröken Sverige är död”, men tycker inte att den ger någon rättvis bild av Miss Universe Sweden i dag.

– Jag är glad över utvecklingen mot jämställdhet i Sverige. Men jag tycker inte om att folk som ställer upp i en sådan här tävling ska bli nedtryckta eller män som jobbar med tävlingen blir kallade gubbslem. Varför är det okej med bodybuilding men inte detta, säger hon.

Miss universum och Fröken Sverige

Fröken Sverige grundades av Veckorevyn 1949.

Genom tävlingen utsågs fram till 2009 Sveriges representant i Miss Universum.

Samma år tog Miss Universe­ Sweden över den svenska kandidattävlingen till Miss Universum.

Visa merVisa mindre

Tiara. Den sagolika tiaran Moa fick när hon vann Miss Universe Sweden. Foto: Fred Miller

Tiara. Moa Sandberg med den sagolika tiaran hon fick vid vinsten i Miss Universe Sweden. Foto: Fred Miller

Flyttade hem till mamma

Sedan 2013 har Moa Sandberg jobbat som modell. Vid sidan av det jobbar hon med marknadsföring av utrustning som ska rena dricksvatten från kemikalier, men också justera ph-värdet på vattnet. Hon jobbar också med livscoachning, men utan att ta betalt.

– Vill någon ha min hjälp tar jag inte betalt för det.

Även om hon rest runt i världen på olika uppdrag så kommer hon alltid tillbaka till Bagarmossen. I år flyttade hon hem till mamma Merja som numera är fri från cancern.

– Både för att jag är familjekär. Men också för att kunna hjälpa och vara nära min mor.

Husbil. Under en tid bodde Moa Sandberg lantligt i husbil. Nu drömmer hon om att bygga om en skåpbil och måla konst på den. Foto: Privat

T-bana. Det är t-banan som gäller för Moa Sandberg. Husbil står framtidslistan liksom ombyggd skåpbil. Foto: Fred Miller