Tre byggnader ska bli en. Det är konsekvensen av att Mångkulturellt centrum (MKC) ingått ett nytt avtal med Botkyrka kommun som bland annat innebär att de måste betala för lokalerna de nyttjar på Fittja gård, något som kommunen tidigare stod för. För hela gården hade det inneburit 5,2 miljoner kronor årligen, enligt Nina Edström, tf verksamhetschef för MKC.

MKC ska behålla huvudbyggnaden, med restaurang, utställningssal och bibliotek. Bland annat ryker de två flyglarna som bland annat har varit arkiv för flera decenniers migrationsforskning och magasin för otaliga konstutställningar som hållits i centret sedan starten för snart 40 år sedan.

– Konstsamlingen har varit som en dokumentation över alla utställningar vi någonsin haft. Det som däremot känns bra är att mycket av konsten har hamnat hos gamla medarbetare, så vi vet ofta vart den har tagit vägen, säger Nina Edström.

Själv köpte hon med en tavla av Aino Myllykangas, med på en stor röd kvinna. Den hängde tidigare på en kollegas rum.

– Det kanske är henne jag tänker på när jag ser den, säger hon.

Fler hinder väntar

Det nya avtalet med kommunen trädde i kraft vid årsskiftet och innebär också att MKC måste skära ned på personal. De kan därför inte längre ha någon ambulerande verksamhet för barn och unga. Centrets fokus framöver ligger i stället på utställningar och migrationsforskning.

Den fasta barnverksamheten verkstan blir dock kvar.

Men uppförsbacken riskerar att bli brantare. Redan nästa år stiger lokalhyrorna samtidigt som det ekonomiska stödet från Botkyrka kommun sjunker.

– Det blir tuffare att hitta nya intäkter framöver. Framtiden är svår att förutspå och frågan är om efterfrågan på vår typ av kunskap kommer fortsätta svalna, säger Nina Edström.

I stället har frågor som säkerhet fått ta större plats, resonerar Nina Edström. Inte minst i skenet av de senaste årens eskalering av våldsdåd. Men även i de här frågorna kan MKC vara behjälpliga, menar hon.

– Det bästa vi kan göra är, förutom att fortsätta forska inom våra frågor, också fortsätta att rikta oss till barn och unga och aktörer som arbetar med barn och unga. Det har vi lyckats göra tack vare den pedagogiska verkstan och det ville vi utveckla när vi ingick i det nya avtalet, men något sådant uppdrag ville inte kommunen ge oss. Det tycker vi är tråkigt för vi ser att vi skulle kunna vara en del i det förebyggande arbetet, säger Nina Edström.