Motivering. "En glädespridare som inte håller sig för fin för att dra på sig en röd luva när det börjar lacka mot jul". Foto: Privat

Syskon. Dorinda till höger, med lillebror Notus. Hon är späns­tig, medan han är ganska klumpig. Foto: Privat

Stolt matte. Malin Dalgren. Foto: Privat

Mjau! Dorinda är Årets lussekatt

Hon är bestämd, älskvärd och rynkar på ­nosen åt räkor som varit djupfrysta. Dorinda, 5, är Årets lussekatt – och en riktig Östermalmsdam som stortrivs på Öfvre.

  • Publicerad 15:57, 10 dec 2021

Är ännu hellre där husse är

Tack för de fina kattbilder som ni har skickat in till Mitt.

Det var inget lätt beslut, men till slut var juryn enig:

”Elegant med stamtavla och hög svansföring, men samtidigt en chosefri glädjespridare som inte håller sig för fin för att dra på sig en röd luva när det börjar lacka mot jul. Burma-katten Tintomaras Dorinda är Årets lussekatt på Östermalm”, lyder motiveringen.

– Men så roligt, hon kommer att bli jättestolt, säger matte Malin Dalgren när Mitt i Östermalm ringer upp.

Dorinda kommer ursprungligen från Skåne men flyttade tidigt och acklimatiserade sig snabbt på Östermalm. Snart fem år gammal är hon både envis och bestämd, och på samma gång en sällskaplig kamrat som trivs bäst i händelsernas centrum.

– Hon ska sitta med överallt, gärna precis mitt i. Hon är där jag är, eller ännu hellre där hennes husse Erik är – han är favoriten, säger Malin.

Förtjust i julen

Även om det kom lite som en överraskning att Dorinda gick med på att bära tomtedräkten är hon förtjust i julen. Men det beror snarare på gemenskapen runt julbordet än själva maten ovanpå.

– Hon är kräsen. Om hon ska ha räkor duger det bara med färska, de som varit frysta rör hon inte. Hon har blivit en riktig Östermalmsdam som trivs bra här på Öfvre.