Pojkarna rymde från ungdomshemmet Nereby i måndags, rapporterar Expressen.

14-åringen är misstänkt för att ha skjutit ett tiotal skott med ett automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen, i slutet av januari. Efter skjutningen blev han omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU.

Åtal på väg

Enligt Expressen tros 14-åringen ha rekryterats av en man som misstänkts för att ha rekryterat unga utförare i tre fall under våldsvågen i Stockholm.

Åklagaren Lisa dos Santos planerar att väcka åtal mot mannen nu på torsdag och även väcka bevistalan mot pojken. Det innebär att domstolen tar ställning till om ett barn har begått ett brott eller inte, men utan att utdöma påföljd.

Kastade pistol

15-åringen som rymde tillsammans med 14-åringen hade placerats på Sis-hemmet efter en skjutning mot en lägenhetsdörr i Gubbängen i december. Han greps av polis direkt efter skjutningen och kastade då ifrån sig en pistol, skriver Expressen.

Nyligen dömdes två andra pojkar, 15 och 16 år, till sluten ungdomsvård för skjutningen i Gubbängen. Pojken som rymde i måndags var dock 14 år vid tillfället och kunde därför inte ställas inför rätta.