Mordförsök. Grovt vapenbrott. Framkallande av fara för annan. Grovt olaga hot.

Det var vad en 15-åring och en 16-åring gjorde sig skyldiga till i Gubbängen i december, enligt fredagens dom i Södertörns tingsrätt.

Båda pojkarna dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader.

– Det kan konstateras att tingsrätten har gjort samma bedömningar som mig i flera delar, både vad gäller rubricering och straffvärde, säger åklagaren Karin Hammar.

Mindre än ett dygn mellan skotten

Skottdåden som skakade Gubbängen inträffade samma dygn den 28 december. Vid 02-tiden på natten såg ett vittne två personer på gården nedanför ett flerfamiljshus, och att en av dem höll i ”ett rör som det kom rök och eld ur”. Vittnet trodde det var fyrverkerier.

I själva verket var det skarpa skott från en pistol och ett automatvapen som sköts mot huset. Efteråt fann polisen 31 patronhylsor på gården.

I en av de beskjutna lägenheterna har tidigare bott en ung man med kriminella kopplingar. Åklagarens hypotes är att skotten var ämnade för honom. Kvar i lägenheten bodde hans anhöriga, men de var bortresta vid skottillfället.

Södertörns tingsrätt bedömde skotten som grovt olaga hot, eftersom lägenheten var tom.

Det var däremot inte grannlägenheten. Där vaknade en kvinna av skottljud men somnade igen. På morgonen upptäckte hon skotthål i vägg och tak i vardagsrummet. För de skotten dömdes pojkarna för framkallande av fara för annan.

Bilden visar skotthål i dörren och i väggen i lägenheten i Gubbängen.

Bilden visar skotthål i dörren och i väggen i lägenheten i Gubbängen.

Ur polisens förundersökning

24 skott in i lägenhet

En halvtimme innan midnatt var det dags igen. Minst 24 skott sköts genom en dörr in i en lägenhet i samma fastighet, där en äldre man låg och sov. Inte heller han träffades. Enligt domen var det förmodligen en felskjutning.

”Fullständigt hänsynslöst”, skriver tingsrätten om brottet, som bedöms som mordförsök.

Två pojkar greps kort därefter i Gubbängen. En tredje greps ett par veckor senare. En av pojkarna var bara 14 år vid gärningstillfället och har därför inte åtalats.

Ett automatvapen, en AK47:a, hittades slängd på marken efter den andra skjutningen. Intill fann polisen skoavtryck från en av de pojkar som nu dömts,.

Ett automatvapen, en AK47:a, hittades slängd på marken efter den andra skjutningen. Intill fann polisen skoavtryck från en av de pojkar som nu dömts,.

Ur polisens förundersökning

Agerade i samförstånd

Mot de båda andra finns enligt domen både teknisk bevisning och vittnesuppgifter. Vid automatvapnet, en AK47:a som hittades på marken i centrala Gubbängen, fanns exempelvis skoavtryck från den nu dömde 16-åringen.

Enligt domen är det inte bevisat vem som avlossat vilket vapen. Men enligt tingsrätten är det konstaterat att pojkarna agerade ”tillsammans och i samförstånd” vid båda skjutningarna. Pojkarna ska heller inte ha lyckats ge någon trovärdig förklaring till bevisen mot dem.

Utöver skotten döms de för ett personrån i mellandagarna.

En 30-årig man som enligt domen skjutsade pojkarna till brottsplatsen i Gubbängen döms till ett års fängelse för medhjälp till grovt olaga hot.