Vid 18-tiden i fredags hände det igen. Ett bostadshus besköts med flera skott, den här gången i Fruängen. Det var fjärde gången på en vecka, tidigare har Farsta och Husby drabbats.

Enligt polisen fanns flera personer i lägenheten. Ingen av dem skadades fysiskt, men skottlossningen innebär ännu en upptrappning av våldsvågen i Stockholm. På sin Facebooksida konstaterar Skärholmspolisen att skottlossningen i Fruängen inte är kopplad till något lokalt problem, utan "är en del av den stora konflikten som är aktuell i regionen."

Under helgen hörde polisen vittnen och fick in flera iakttagelser som rör skjutningen. "Dessa uppgifter använder polisen i utredningsarbetet för att bygga upp en lägesbild över händelseförloppet"; skriver polisens mediecenter till Mitt i.

Dessutom har polisen kartlagt personer som bor på eller har har kopplingar till adressen som besköts. Med hänsyn till förundersökningssekretessen berättar man dock inte vilka slutsatser man kunnat dra av det.

Förstärkt närvaro

Polisen förstärkte sin närvaro i Fruängen i helgen. Det gjorde också och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, med krisstöd och fältassistenter ute i området. Mötesplats Fruängen höll exempelvis extra öppet under lördagskvällen.

"Vi krokar arm med andra kapabla väktare, exempelvis fältassistenter, och vidtar åtgärder för att man ska känna sig trygg i vårt lokalpolisområde", skriver Skärholmspolisen på sin Facebooksida.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord, men ingen har gripits. Kvar på brottsplatsen fanns tomhylsor, som ingår i bevismaterialet, i jakten på förövaren. I sociala medier cirkulerar dessutom en film, som påstås föreställa skjutningen.

"Filmen är av intresse för polisen, precis som alla spår som inkommer om händelsen", skriver polisens mediecenter.

Hundratals poliser kommer

Utöver skottlossningarna har flera explosioner ägt rum i Stockholm under januari, bland annat i bostadshus på Södermalm, i Årsta, Farsta och Skarpnäck. Under helgen fattade polisens nationella operativa avdelning (Noa) beslut om att kalla in förstärkning. Ett hundratal poliser från andra regioner ska komma till Stockholm under de närmsta dagarna, för att hjälpa till att stävja våldsvågen. Listan på våldsdåd är lång och har krävt flera liv.