Öppen mottagning. Johan Arnold, enhetschef på Värmdös individ- och familjekontor och ansvarig för Mini Maria. Foto: Eva Tonström

Mini Maria: Det finns 12-åringar som knarkar i Värmdö

Knarkandet kryper ner i åldrarna i Värmdö och det är fler unga än tidigare som säljer droger. Det säger Johan Arnold, chef för Värmdös Mini Maria.

  • Publicerad 01:15, 23 maj 2022

Det har kommit in ovanligt många orosanmälningar från kommunens skolor om unga som misstänks använda droger. Det ledde nyligen till ett 20-tal hembesök och ett par anmälningar om narkotikabrott, vilket Mitt i Värmdö tidigare berättat om.

Nu vittnar personalen på Mini Maria, som är kommunens mottagning för unga som har testat droger, alkohol eller tabletter, eller är i ett beroende, om en oroande utveckling.

Det ena är att drogandet i Värmdö sjunker i åldrarna – de yngsta är 12 år – och att de dessutom använder fler olika droger än tidigare. Förutom cannabis, som är vanligast, används Tramadol, som är ett lugnade medel, ecstacy, spice i godisform och lustgas (klassas dock inte som drog).

Unga rekryteras in i kriminalitet

Det andra är att personer från andra kommuner har börjat röra sig i Värmdö för att sälja knark, och rekrytera unga att sälja, enligt Johan Arnold, enhetschef på Värmdös individ- och familjekontor och ansvarig för Mini Maria.

– Det här hör vi och det har även börjat synas allt mer och det ökar risken för de unga att drabbas av skulder och hot, och andra våldsbrott. Värmdö har hittills varit relativt förskonat från detta, säger Johan Arnold.

Uppgifterna kommer från bland annat kommunens fältare Polarna och skolor på Värmdö, enligt Arnold.

Polisen i Nacka-Värmdö ser att fler unga än tidigare använder droger i Värmdö.

– Vi kan se att det är ungdomar som påverkar varandra att sälja men om det är kriminella personer utifrån har vi för lite information kring för att uttala oss om, säger Therese Axensjö, kommunpolis i Värmdö.

Ansvarig. Johan Arnold, enhetschef för utredning, stöd och uppföljning för ban och unga på Värmdös individ- och familjekontor. Foto: Eva Tonström

Beroende får problem i skolan

Vanligaste åldern hos de som besöker Mini Maria är 14–15 år och behovet har varit ganska konstant sedan starten 2011, med runt 300 besök varje år. Det rör sig om allt från att ha testat droger en gång till att befinna sig i ett tungt beroende, enligt Johan Arnold.

– Vissa lyckas vi få helt drogfria, eller inte börja med droger alls, andra att inte droga lika mycket. Sen finns det en kategori som vi inte når tyvärr.

Just nu jobbar de med cirka tio unga som är inne i ett drogberoende och behöver mycket hjälp.

– Största utmaningen är när de är både drogberoende och lider av psykisk ohälsa, kanske har det jobbigt hemma. Det är en ganska vanlig kombination tyvärr.

Det leder nästan alltid också till att de inte klarar av skolan, enligt Johan Arnold. Blir det för blandad och svår problematik kopplas socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin in. Kring dem som knarkar finns också ofta en svans med yngre tonåringar, tillägger han.

Coolt med gangsterkultur

Ett problem är den liberala synen på droger som finns idag, enligt Johan Arnold.

– Vi får ofta svar som ”jag mår bra av det” och ”det är inte så farligt”. Vissa tycker att gangsterkulturen kring droger är cool och spännande.

Det brukar vara socialtjänst, skola, föräldrar eller andra vuxna, eller den unge själv som hör av sig till Mini Maria. Och det räcker med att misstänka att något är fel, enligt Johan Arnold.

– Det är bara att ringa hit, det är lätt att få en tid. Det är viktigt när man jobbar med unga, det måste gå snabbt. Ju tidigare vi får träffa dom, desto bättre.

Alla träffar inleds med information och samtal med den unga och dennes föräldrar, därefter sätts olika behandlande och förebyggande åtgärder in.

– Ofta behöver man ändra ett beteende, och tänka annorlunda. Kanske helt byta miljö och kompisar, och det är inte alltid så lätt, säger Johan Arnold.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-larmar-om-droger-bland-varmdos-skolelever/repvdf!q5i6NScJoeTC0Fb9GZXkQ/

https://www.mitti.se/nyheter/malet-minska-drogerna-bland-unga/repvds!1vagAA1QsIJbuLFvb4m3lA/

Mini Maria

Vad: Öppen mottagning för unga upp till 25 år som har ett riskbruk eller beroende av alkohol, tabletter eller droger. Personalen har tystnadsplikt och alla besök är gratis. De erbjuder även stöd till föräldrar. I teamet finns läkare, kurator och sjuksköterska.

De är med i samarbetet SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) kring unga i riskzon.

Var: Skärgårdsvägen 7 i Gustavsbergs C, plan 3.

Hur: Öppet vardagar, ring 08-123 474 80 och boka tid. Vid akuta situationer ring Maria ungdom 08-123 459 00, dygnet runt, hemsida mariaungdom.se, eller 112.

Visa merVisa mindre

Vill synas mer

För att nå ut bättre och snabbare till de unga och deras familjer jobbar man med att ta fram digitala lösningar där de som söker hjälp ska kunna beskriva sin problematik och svara på en rad frågor själva. Det ska leda till att man kan sätta in behandling och stöd snabbare.

Mini Maria vill samtidigt bli synligare utåt, på fler plattformar, ihop med systermottagningen Hamnen, som jobbar med familjer och yngre barn, ungdomsmottagningen och kommunens fältverksamhet Polarna.

Målet är att den nya inriktningen ska vara igång 2023.

Visa merVisa mindre