LUGNT. Vid skejtparken i Ekebyhov är det nu lugnt. I stället har hänget flyttat till badplatserna. Och det dricks är en hel del alkohol, berättar Maria Hjalmarsson, fältassistent i Ekerö kommun. Foto: Stefan Källstigen/Ekerö kommun

Mindre stök på ungdomshäng på öarna

Efter sensommarens stök i skejtparken har ungdomshänget nu flyttat till badplatserna i kommunen. Men stämningen är god – även om det dricks en hel del.

  • Publicerad 17:11, 2 jun 2022

De har fått tillbaka rådigheten över sin skatepark.

Det är badstränderna, särskilt Busviken och Södran, som dragit till sig festande ungdomar under maj. I skejtparken, där det under sensommaren förra året rapporterades om droger, skadegörelse och allmänt stök, är det nu lugnt.

– Där är det numera skejtare som hänger, och de är jätteglada att de har fått tillbaka rådigheten över sin skejtpark. Det är en del alkohol men vi har inte haft några allvarliga incidenter på helgfesterna, säger kommunens samordningschef Lena Törnblom Löfquist.

Fältassistenten Maria Hjalmarsson håller med.

– Det har inte varit de där ungdomsgängen på 100-120 personer som samlas, som vi såg förra året. Vid Busviken och Södran har det varit en 40-50 ungdomar de senaste helgerna, säger hon.

Trend med alkohol

Men det är tidigt på säsongen och många veckor kvar innan semesterlugnet brukar lägga sig över öarna. Och mängden alkohol oroar, berättar Maria Hjalmarsson.

– Det har varit lugnt är så länge, men det tycks börja bli en trend med hårt supande. Det har vi inte sett på några år, men nu ser vi spritflaskor.

Samtidigt ligger inte fokus alltid på supande.

– Nyligen var det en stor epa-träff vid Maskbacken med runt 70 ungdomar och jättemysig stämning. Det var en tjej som grillade hamburgare och bjöd sina kompisar, och vi såg ingen alkohol alls, säger Maria Hjalmarsson.

Inför sommaren har fältassistenterna organiserats om. I stället för de "sommarpolare" som kommunen satsat på de senaste två somrarna har resurserna nu lagts på fältassistenterna. Fältarna ingår numera i kultur- och fritidsförvaltningen, i stället för socialtjänsten.

– Vi kommer kunna jobba närmare fritidsgården. Vi jobbar med samma ungdomar och nu finns vi i samma enhet, så då kan vi samverka mycket mer, säger Maria Hjalmarsson.

Dessutom kommer den nya organisationen göra att de har fler deltidstjänster och på så sätt kan täcka upp helgerna bättre. Hela vägen fram till mitten på juli kommer det finnas fältassistenter ute alla kvällar utom söndagar.

Fler vuxna ute

Men trots fältarnas närvaro behöver fler vuxna synas ute. Lena Törnblom Löfquist uppmanar också vuxna att ta ett extra varv omkring områdena där ungdomar samlas.

– Vi uppmanar alla barnvagnsrullare och hundägare att röra sig där ungdomar finns, och inte gå en omväg.

Vill man delta i mer organiserade vuxenvandringar är det samling klockan 20 på fredagar vid Stenhamra fritidsgård och samma tid fredagar och lördagar vid Träkvista fritidsgård. Då möter väktarna upp och delar ut gula västar till vandrarna som går minst två och två.

– De vuxna behöver inte gå och sätta sig mitt i ringen av ungdomar, det är sällan uppskattat. Det handlar om att de unga ska kunna se att det finns gula västar på lite avstånd, så att de vet att det finns vuxna till hands om det skulle bli otryggt.

Så nås fältarna:

Vill man prata med fältassistenterna så är deras telefonnummer 070-167 06 82.

Man kan också följa @faltgruppenekero på Instagram.

Vuxenvandringen utgår från fritidsgårdarna.

Det är samling klockan 20 på fredagar vid Stenhamra fritidsgård och samma tid fredagar och lördagar vid Träkvista fritidsgård.

Visa merVisa mindre

Lotten öppnar för lördagsodling

Nyheter Mötesplats för Mälaröbor Nu kan alla odlingssugna Mälaröbor odla och umgås i Sjöängens trädgårdsförening. Varje lördag är odlingslotten öppen.torsdag 7/7 10:13

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Nyheter Ordföranden: "När det verkligen gällde, då hjälpte folk oss" Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.fredag 1/7 9:09

Jazzkvällarna igång igen på festplatsen

Nyheter Fyra konserter under sommaren Ingen sommar utan jazz på festplatsen i Skå! 8 juli drar första konserten igång.fredag 1/7 9:08