I slutet av förra året fick stadsdelsnämnden in två medborgarförslag om att öppna en fritidsgård i Stureby. I förslagen uttrycks oro för ungdomar som hänger vid Sturebyskolan på kvällarna och misstankar om drogmissbruk. Flera personer har också hört av sig till Mitt i och berättat att det varit stök i området – men att det har blivit lugnare.

På en promenad en förmiddag möter vi Sturebybon Erik Sjöberg som själv inte har märkt av något stök.

– Men jag har hört snacket och sett att folk har skrivit i lokala grupper att det har varit oroligt. Själv rör jag mig inte ute så sent, jag har två små barn, säger han.

För lokalpolisen är Stureby ett så kallat prioriterat område sedan årsskiftet.

– Men de senaste veckorna har det varit lugnare där. Vi är i allra högsta grad medvetna om att det finns en problematik i området, och det handlar om barn och ungdomar som stökar och till exempel har snöbollskrig. Vi har också haft något narkotikabrott, säger Andreas Lindfors, kommunpolis i Globens lokalpolisområde.

Fokus på ökad vuxennärvaro

På stadsdelsnämndens möte i januari togs frågan om en ny fritidsgård upp, och i dagsläget är det inte aktuellt. I stället vill staden inkludera ungdomar från Stureby i närliggande fritidsgårdar, till exempel i Högdalen.

Enligt stadsdelsförvaltningen pågår insatser och en samverkan mellan till exempel skola, polis och föräldrar "(...) för att påverka ungdomssituationen i området med olika insatser", skriver förvaltningen i tjänsteutlåtandet som klubbades av politikerna på mötet.

Men beslutet ska inte tolkas som ett definitivt nej till en framtida fritidsgård i området, enligt nämndens ordförande Hassan Jama (V).

– Behövs det på sikt kommer vi förstås att se över det, men då ska det bli ett ställe med ordnade aktiviteter och inte bara en samlingsplats. Just nu ligger fokus på ökad vuxennärvaro, polis och fältassistenter i området. Det märker vi fungerar, säger han.

"Försiktigt positiv utveckling"

Kommunpolis Andreas Lindfors säger att de har kontinuerliga möten med stadsdelen, och att det är svårt att säga varför det blivit lugnare på sistone.

– Men det är en försiktigt positiv utveckling. Vår bedömning är att den här typen av ungdomsproblematik kan vara rätt rörlig mellan olika delar av stan. Men vi negligerar inte det här, området är under lupp.