Redan den 10 oktober 2019 varnade miljökonsulter Nacka kommun att den mindre hackspetten riskerade att utlösa ett förbud att bygga Myrsjö sportcentrum och simhallen.

Den rödlistade och nära hotade fågeln bedömdes söka föda i alsumpskogen som skulle avverkas.

Men med tanke på att de planerade naturreservaten i Skarpnäs och Rensättra ligger intill bedömde ändå miljökonsulten att hela sumpskogen om 0,21 hektar kunde avverkas. Men innan avverkningen var kommunen tvungen att genomföra skyddsåtgärder – ordna en ny skog med döda lövträd – på en dubbelt så stor yta.

Måste döda träd

I mars 2023 beslutade kommunfullmäktige att sälja marken till Hemtag som ska bygga simhallen för 17 miljoner kronor. I gengäld förband sig kommunen att hyra simhallen av Hemtag i 30 år för totalt 688 miljoner kronor. 

Samma månad upptäcktes att den mindre hackspetten inte bara sökte föda utan också häckade i området. Därför krävs ytterligare skyddsåtgärder.

Hemtags byggstart flyttades först från oktober till januari och har nu skjutits fram ytterligare. Företaget och kommunen är överens om att bygget inte kan påbörjas innan den mindre hackspetten är skyddad.

Maximalt 800 meter från alsumpskogen som ska avverkas måste lövträd dödas och skadas för att locka till sig insekter som den mindre hackspetten äter. Granar ska gallras och al, björk och asp planteras. Eventuellt behövs också bullerplank för att dämpa ljudnivån.

”Statliga snubbeltrådar”

Nacka kommun beräknar att kostnaden i år uppgår till maximalt 5 miljoner kronor. Kommunen ska stå för 75 procent – 3,75 miljoner kronor.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) är frustrerad.

– Det finns många statliga snubbeltrådar om du vill bygga något i Sverige. Det gör att det tar lång tid och blir dyrt, säger han.

Han hoppas att simhallen kan börja byggas i höst.

Finns det någon plan B om det inte går att bygga här?

– Det kommer att funka att bygga där. Det finns en detaljplan och ett bygglov som har vunnit laga kraft. Nu gäller det bara att hantera en alternativ häckningsplats för mindre hackspett. Det kommer att lösa sig förr eller senare men det tar lång tid. Jag är frustrerad över att allt ska ta en sådan himla tid.