En kompass? Nej, det visade sig att det var en gammal krypteringsmaskin som fastnat på Mikael Hellsveds magnet. Foto: Stefan Källstigen

Mikael fick en spionmaskin på kroken

På en lunchrast passade Täbybon Mikael Hellsved på att ta en stunds spontant magnetfiske från en av bryggorna i Sjöberg. Det skulle han inte ångra, för det dröjde inte länge innan han drog upp ett spännande fynd från Edsvikens botten.

  • Publicerad 06:00, 9 okt 2021

Den här modellen tillverkades någon gång mellan 1950 och 1970, och den var för militärt bruk.

– Först trodde jag att det var en kompass eller något. Man såg bara glaset för det var fullt av alger, säger Mikael.

Han tog upp mackapären till sitt jobb på Orrvägen och började skrapa bort algerna.

– Först såg jag lite knappar. Så skrapade jag med en kniv och då såg jag loggan – Hagelin Krypto – och förstod att det var en gammal krypteringsmaskin, säger Mikael.

Svenskt företag

En snabb googling gav mer information.

– Hagelin var ett svenskt företag som gjorde krypteringsmaskiner både för militärt och civilt bruk. Den här modellen tillverkades någon gång mellan 1950 och 1970, och den var för militärt bruk. Kanske har den använts för något spännande!

Lite rostig. Swedish Spy Museum ska dock göra sitt bästa för att restaurera krypteringsmaskinen från Edsviken. Foto: Stefan Källstigen

Mikael förvarar maskinen i en hink för att den inte ska rosta ytterligare innan han snart ska lämna den till Swedish Spy Museum.

– Jag stöttar gärna dem och har lovat att ge dem maskinen. Serienumret har försvunnit men killen på museet ska försöka lista ut mer om maskinen. Han ska även försöka återställa den så gott det går. Bokstavs- och sifferskivorna är gjorda av plast och några är trasiga, men det ska tydligen finnas reservdelar kvar.

Intressant napp. Från den här bryggan i Edsviken lyckades Täbybon Mikael Hellsved fiska upp sitt mest anmärkningsvärda fynd hittills, under en lunchrast från sitt jobb i Sjöberg. "Jag tog med mig lunchlådan ner till vattnet för att spontanfiska lite", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Mikael berättar att han har hållit på med magnetfiske i två år.

– Det är en spännande hobby och den växer väldigt snabbt. Bara på de två år jag har hållit på har Facebookgruppen som jag är med i ökat från 200 till över 3 000 medlemmar.

Stark magnet. Kan lyfta 1 000 kilo och har 360 graders dragningskraft. Foto: Stefan Källstigen

Magneten som fiskade upp krypteringsmaskinen var ganska nyinköpt, berättar Mikael.

– Den har 360 graders dragningskraft så den har en mycket större sökyta än de jag har haft innan. Annars är det lätt att missa något även om magneten är väldigt nära. Lyftkraften är 1 000 kilo, men det blir riktigt tungt så fort man fått upp sitt fynd över vattenytan.

Inte bara bomber och granater. Lite allt möjligt kan nappa för den som ägnar sig åt den växande hobbyn magnetfiske. Foto: Stefan Källstigen

Fiskat upp granat

Det är inte första gången som Mikael fått napp med militära föremål. Tidigare har han fiskat upp mängder med ammunition och även en granat.

– Granaten fiskade jag upp i Åkersberga. Polisen kom och spärrade av och bombgruppen kom dit. Men det här fyndet är ändå det mest anmärkningsvärda jag har fått upp, säger Mikael och håller upp krypteringsmaskinen som sannolikt har legat på Edsvikens botten i åtminstone några decennier, säger Mikael Hellsved.

”Världshistoriens störste spion”

Boris Hagelin föddes 1892 i dagens Azerbajdzjan som son till svenska föräldrar. Han studerade på Lundsberg och sedan på KTH och 1925 tog han över ledningen av ett bolag som hade patent på kryptografiska rotormaskiner.

Vid andra världskrigets utbrott flyttade Boris Hagelin till Schweiz via Tyskland och tog med sig ritningar för företagets senaste kryptomaskin. I Schweiz återetablerade han sin verksamhet i form av Crypto AG, som han bildade 1952.

Konstruktionen var liten, billig och hade en medelhög säkerhetsnivå, och Hagelin lyckades övertyga USA:s militär att köpa in den. Tiotusentals maskiner såldes, och Hagelin blev miljardär.

Enligt hans svåger Sixten Svensson ska samarbetet ha sträckt sig mycket längre än så. Hagelin hade sålt krypteringsmaskiner till 130 länder och alla maskiner ska ha haft en”bakdörr” som lät USA:s underrättelsetjänst NSA läsa de krypterade hemliga budskapen, enligt svågern som kallar Boris Hagelin för ”världshistoriens störste spion”.

Boris Hagelin dog 1983 och Crypto AG lades till slut ned och styckades så sent som 2018, då firmanamnet och vissa andra tillgångar köptes av svenska intressenter.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Entusiast. Johan Ögren är initiativtagare till och intentent på Swedish Spy Museum. Till höger syns museets maskot, en mullvad. Foto: Privat

Expert om krypteringsmaskinen: ”Såldes enbart till Nato”

Krypteringsmaskinen är en extremt svårforcerad modell. Det berättar Johan Ögren på Swedish Spy Museum efter en första titt på fyndet från Edsviken. Men hur den hamnade på Edsvikens botten är ett mysterium.

En synnerligen speciell maskin.

CD57 är en så kallad ”fältmaskin” och det är därför den är så pass liten.

– Den här typen av maskin användes av hemliga operatörer för att skicka dolda rapporter eller utbyta information med någon annan person. Det är en synnerligen speciell maskin, inte något som vem som helst hade hemma som en ”kul att ha”-grej, säger han.

Har aldrig sålts i Sverige

Modellen har aldrig sålts i Sverige, åtminstone inte officiellt.

– Det gör att jag är lite nyfiken på hur den har hamnat i Edsviken. Det finns egentligen två scenarion. Antingen var det en operatör som hade en maskin och var tvungen att i all hast göra sig av med den, eller så stals den från en villa i Sollentuna och tjuvarna fattade inte vad det var och bara dumpade den.

Men om modellen bara såldes till Nato borde väl inget exemplar ens finnas här?

– En amerikansk spion kan ha bott i en villa i Sollentuna. Vi har haft CIA-operatörer här, för cirka tio år sedan avslöjades några av dem och vi gav amerikanerna en skarp tillsägelse. Den här maskinen kan ju ha legat
i vattnet sedan 1990-talet. Den som vet mer om hur den har hamnat där får gärna höra av sig till oss på museet, säger Johan Ögren.

Brottsoffer nekas ersättning på grund av sitt eget beteende

Nyheter Spottade på gärningsmannen En ung man utsattes för misshandel i Rotsunda i mars i fjol. Nu har mannen nekats ersättning från Brottsoffermyndigheten. Orsaken är att han spottade på gärningsmannen innan misshandeln.fredag 27/5 11:19