– Först trodde jag att det var en kompass eller något. Man såg bara glaset för det var fullt av alger, säger Mikael.

Han tog upp mackapären till sitt jobb på Orrvägen och började skrapa bort algerna.

– Först såg jag lite knappar. Så skrapade jag med en kniv och då såg jag loggan – Hagelin Krypto – och förstod att det var en gammal krypteringsmaskin, säger Mikael.

Svenskt företag

En snabb googling gav mer information.

– Hagelin var ett svenskt företag som gjorde krypteringsmaskiner både för militärt och civilt bruk. Den här modellen tillverkades någon gång mellan 1950 och 1970, och den var för militärt bruk. Kanske har den använts för något spännande!

Mikael förvarar maskinen i en hink för att den inte ska rosta ytterligare innan han snart ska lämna den till Swedish Spy Museum.

– Jag stöttar gärna dem och har lovat att ge dem maskinen. Serienumret har försvunnit men killen på museet ska försöka lista ut mer om maskinen. Han ska även försöka återställa den så gott det går. Bokstavs- och sifferskivorna är gjorda av plast och några är trasiga, men det ska tydligen finnas reservdelar kvar.

Mikael berättar att han har hållit på med magnetfiske i två år.

– Det är en spännande hobby och den växer väldigt snabbt. Bara på de två år jag har hållit på har Facebookgruppen som jag är med i ökat från 200 till över 3 000 medlemmar.

https://www.mitti.se/nyheter/lion-helsing-far-kundvagnar-pa-kroken/repuhj!P81@Ufii9KDP@ckrIS9bA/?fbclid=IwAR169hCKSErJbk-dpWY2NSR0e0GLNony7XSMTutgInfb0favUCth5EWXytI

Magneten som fiskade upp krypteringsmaskinen var ganska nyinköpt, berättar Mikael.

– Den har 360 graders dragningskraft så den har en mycket större sökyta än de jag har haft innan. Annars är det lätt att missa något även om magneten är väldigt nära. Lyftkraften är 1 000 kilo, men det blir riktigt tungt så fort man fått upp sitt fynd över vattenytan.

Fiskat upp granat

Det är inte första gången som Mikael fått napp med militära föremål. Tidigare har han fiskat upp mängder med ammunition och även en granat.

– Granaten fiskade jag upp i Åkersberga. Polisen kom och spärrade av och bombgruppen kom dit. Men det här fyndet är ändå det mest anmärkningsvärda jag har fått upp, säger Mikael och håller upp krypteringsmaskinen som sannolikt har legat på Edsvikens botten i åtminstone några decennier, säger Mikael Hellsved.

CD57 är en så kallad ”fältmaskin” och det är därför den är så pass liten.

– Den här typen av maskin användes av hemliga operatörer för att skicka dolda rapporter eller utbyta information med någon annan person. Det är en synnerligen speciell maskin, inte något som vem som helst hade hemma som en ”kul att ha”-grej, säger han.

Har aldrig sålts i Sverige

Modellen har aldrig sålts i Sverige, åtminstone inte officiellt.

– Det gör att jag är lite nyfiken på hur den har hamnat i Edsviken. Det finns egentligen två scenarion. Antingen var det en operatör som hade en maskin och var tvungen att i all hast göra sig av med den, eller så stals den från en villa i Sollentuna och tjuvarna fattade inte vad det var och bara dumpade den.

Men om modellen bara såldes till Nato borde väl inget exemplar ens finnas här?

– En amerikansk spion kan ha bott i en villa i Sollentuna. Vi har haft CIA-operatörer här, för cirka tio år sedan avslöjades några av dem och vi gav amerikanerna en skarp tillsägelse. Den här maskinen kan ju ha legati vattnet sedan 1990-talet. Den som vet mer om hur den har hamnat där får gärna höra av sig till oss på museet, säger Johan Ögren.