Varför dör ett barn i en skottlossning i centrum? Varför placerar ett annat barn en bomb i ett trapphus där det bor pensionärer och barnfamiljer?
Våldsdåden blev utgångspunkten för Farsta trygghetsberedning – ett nytt forum för arbetet med trygghetsfrågor och en kraftsamling för Farsta, med fokus på barn och unga.
Under ett år har lokala politiker från vänster till höger suttit tillsammans på föreläsningar och i diskussioner, med inbjudna experter och röster från lokalsamhället. Kyrkan, polisen, FoC Farsta och flera andra har fått säga sitt.
– Utifrån det tragiska som hände 2023 skapades en möjlighet att skaka hand över blockgränserna och nå samsyn, säger Joseph Zamani (S), initiativtagare och ordförande för beredningen.
Våldsutvecklingen har fortsatt. Den 5 mars i år utsattes ett hyreshus i Farsta strand för ett sprängdåd.
Angie Gray
Målet: Minimera riskerna
Nu har beredningen presenterat sin slutrapport och övergripande mål: att minimera riskerna för att barn och unga i Farsta stadsdel hamnar i eller utsätts för kriminalitet.
– Det här dokumentet ska ligga till grund för hur vi ska få tryggare barn och närmiljö i Farsta. Det ska leva även om den politiska majoriteten skiftar, säger Torbjörn Ebérus (M), vice ordförande i beredningen.
I rapporten finns en bred palett av förslag på förebyggande åtgäder. Politikerna vill ge bättre förutsättningar för föreningar, öka gemenskapen i lokalsamhället, bredda utbudet av aktiviteter på fritiden och stärka förutsättningarna för barn med särskilda behov.
Föräldrar nyckel till framgång
Stöd till föräldrar nämns som en av de viktigaste åtgärderna. Olika typer av föräldraskapsstöd finns redan – Farsta prisades i fjol för sitt arbete med det. Nu vill politikerna utveckla stödet, och se till att fler föräldrar nås av det.
Bra och välkommet, tycker familjestödjaren Andrea Deluz.
– Föräldraengagemang är en enormt stark skyddsfaktor för barn. Vi pratar hela tiden om hur vi ska kunna nå så många föräldrar som möjligt, säger hon.
Vilken typ av stöd tycker du politikerna ska satsa på, nu när de vill prioritera det här?
– Introduktionskurser när barn börjar skolan så att föräldrar får veta vad som förväntas av dem. Tidiga generella insatser där man når många. Som information om skärmtid; att barnen inte ska ta med sig telefonen in på rummet på kvällen.
Andrea Deluz jobbar som familjestödjare i Farsta. Nu vill politikerna att fler föräldrar ska nås av stöd.
Mattias Kamgren
Får tummen upp
Farstaföräldrar som Mitt i träffar tycker att politikerna är på rätt spår.
– Jag tror absolut att man som förälder kan behöva stöd. Hur hanterar man en situation där det börjar glida åt fel håll? Det är inte så lätt med ett viljestarkt barn, säger Andreas Stensåsen, själv pappa till en 5-åring.
Nadia Nickander och Sonia Fernandez har varsin 3-åring.
– Jag tror man behöver börja redan i skolan och kolla vilka som har svårigheter och fånga upp de som hamnar i utanförskap. Som förälder är det viktigt att få verktyg för att hantera problemen, säger Nadia Nickander.
– Det är bra med aktiviteter som inte kostar. Det är inte alla som har råd att låta barnen spela fotboll, säger Sonia Fernandez.
Andreas Stensåsen, Farstabo och förälder, tror på politikernas förslag om mer föräldrastöd.
Mattias Kamgren
Mål möter verklighet
Nu är frågan hur 16 sidor med förslag i en rapport kan omsättas till verklighet. Räcker stadsdelens pengar till?
– Det här är ett ramverk för hur vi vill jobba, en målbild. Sen kommer budgetförhandlingar få styra hur långt vi kommer, konstaterar Torbjörn Ebérus (M).