Skokloster

Fyra glas, en pappkopp och ett anteckningsblock. Mer behövs inte när Christian von Kauffmann smakar sig fram till det som ska bli en alldeles egen ”Skoklosterblandning.” Han sörplar i sig en kaffesort och försöker förgäves förklara för Mitt i:s reporter att det går att känna smaker av mjölkchoklad, nötter samt skillnaden mellan syran i gröna äpplen kontra röda äpplen. Allt går en outbildad gom förbi.

Här skapas ”Skoklosterblandningen” av Christian von Kauffmann.

Här skapas ”Skoklosterblandningen” av Christian von Kauffmann.

Daniel Sjöberg

– Om om känner här så finns det en syra som ligger kvar ganska länge. Den här ligger mitt emellan, och det är precis vad jag vill få ut av det här, försöker han, till ingen nytta.

Många kaffenördar

 Christian von Kauffmann

Christian von Kauffmann

Daniel Sjöberg

Han har möjligen större lycka med Skoklosterborna.

– Jag är positivt överraskad över hur många kaffenördar det faktiskt finns här ute. Och då passar den här blandningen jättebra. Vårt motto kommer vara: Specialkaffe för alla.

25 år bakom vinet

Nu är Christian von Kauffmann inte bara intresserad av kaffe. Det är hans yrke och bakgrund. Han är sommelier, en titel som de allra flesta antagligen förknippar med vin och det är uppenbart att även i kaffet finns det smaksensationer att finna för den som vill lära sig.

– Det börjar bli mer och mer så i kaffevärlden. Jag skulle säga att vi i dag är där vinbranschen var i Sverige för 25-30 år sedan kanske, men det växer stadigt, säger Christian.

Utsikten lockade

En klassisk och vacker kaffeskapelse svänger  Christian von Kauffmann ihop snabbt och enkelt.

En klassisk och vacker kaffeskapelse svänger Christian von Kauffmann ihop snabbt och enkelt.

Daniel Sjöberg

Det har gått ett par veckor sedan han öppnade det som är Skokloster Kafferosteri och Café och det finns flera anledningar till att det blev halvön för denne Sundbybergbo.

– Jag har gått ihop med min kollega Omid Mokktari som arbetar delvis med innovation inom rostmaskiner, delvis råkaffehandel och vi behövde hitta ett huvudkvarter där vi kunde samla alla våra ben och vi kollade runt i hela Stockholm. Sedan känner jag Fredrik von Essen som äger byggnaden och fick höra att den var tillgänglig.

Skokloster Kafferosteri och café har nyligen öppnat och har redan lockat många nyfikna besökare.

Skokloster Kafferosteri och café har nyligen öppnat och har redan lockat många nyfikna besökare.

Daniel Sjöberg

– När jag kom ut hit var jag såld direkt. Vi är inte riktigt klara, men jag såg visionen direkt. Får jag stå och producera kaffe och ha den här utsikten ... det blir inte bättre, skrattar han.

Här ska det serveras koppar med det svarta guldet, danska smörebröd och mycket mer än så. ”Allt du kan tänka dig inom kaffe”, som Christian uttrycker det.

– Vi sätter upp kafferosteriet. Det handlar om råkaffe till andra rosterier. Vi kommer ha provningar här sedan. Vi kommer ha utbildningar för kafékunder. Vi börjar till och med producera kaffe. Vi har en gård i Kenya.