Klassisk adress. Max tar över Mc Donalds tidigare lokal på Kungsgatan 4. Foto: Mostphotos / Max

Max tar över McDonalds klassiska lokaler

Nu står det klart att det är Max som tar över den klassiska burgaradressen Kungsgatan 4 i Stockholm, där Sveriges första McDonalds öppnade 1973.

  • Publicerad 07:00, 1 dec 2021

McDonalds är ju vår huvudkonkurrent som vi slåss med varje dag

Under de senaste månaderna har den norrländska burgarkedjan Max lagt vantarna på tre nya lokaler i Stockholms innerstad.

Dels på Sergels Torg och Odenplan, som planeras öppna till våren.

Och dels på det som tidigare var McDonalds klassiska lokaler på Kungsgatan 4 – den kanske kändaste burgaradressen i Sverige.

– Det är en legendarisk adress där svensk burgarhistoria har skrivits. Vi ska nu förvalta arvet och renovera och rusta upp lokalen, säger Richard Bergfors, vd på Max.

Stockholms första McDonalds bommar igen

Bråkade 1984

Max och McDonalds är, tillsammans med Burger King, de stora konkurrenterna på den svenska burgarmarknaden. 1984 bråkade Max och McDonald’s för första gången. Striden gällde hamburgaren med namnet Big Max. Tingsrätten dömde till Max fördel. McDonalds överklagade dock och vann burgarfajten i hovrätten.

– Det var mina föräldrar som grundade företaget och jag minns det där bråket 1984, men själva etableringsbeslutet har ingenting med den där grejen från 1984 att göra, säger Richard Bergfors.

– McDonalds är ju vår huvudkonkurrent som vi slåss med varje dag, så visst är det extra kul och en fjäder i hatten för oss att vi tar över en av Sveriges mest kända hamburgaradresser. Lite skämtsamt brukar jag säga att min vision är "save the world from McDonalds".

Restaurangen ska ha premiär om ett knappt år, hösten 2022. Anledningen att det dröjer är för att den 551 kvadratmeterstora lokalen ska renoveras.

– Vi har letat en möjlighet att öppna runt Stureplan i 15–20 år. Så när den här prestigeadressen dök upp tvekade vi inte en sekund, säger Richard Bergfors.

Tvärtemot andra hamburgerkedjor öppnar ni restauranger i innerstan i stället för att stänga?

– Ja, så kan man se det. Vi växer väldigt mycket i innerstan. Enligt oss kommer det här alltid vara bra lägen. Det är mycket folk som rör sig både under dagar, kvällar och nätter.

Därför stänger så många McDonalds i Stockholm

McClose? På en av Stockholms mest klassiska burgaradresser, Kungsgatan 4, ska det fortsätta serveras burgare. Men snarare Big Max än Big Mac. Foto: Pressbild

Nya MAX i Stockholm

På gång

Kungsgatan 4 – hösten 2022

Sergels Torg – planerad öppning våren 2022

Odenplan – planerad öppning våren 2022

Redan öppnat

Sköndal – 3 november 2021

Åkersberga - 12 juli 2021

Hallunda - 23 juni 2021

Tumba 12 maj 2021

Fridhemsplan - 12 december 2019

Täby Centrum - 14 maj 2019

Medborgarplatsen - 10 april 2019

Hötorget - 21 mars 2018

Visa merVisa mindre

Nöjd. William Ulrici, 25, gillar förändringen. "Jag tycker det är bra, jag föredrar Max framför McDonalds". Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Burgare och solarium

Max Burgers grundades 1968 i Gällivare och är Sveriges äldsta burgarkedja.

1982 öppnade Max sin första restaurang i Stockholm, i två plan på Drottninggatan. Samma år öppnade de även Sveriges största solarium med 20 solbäddar, bastu och pool.