Under de senaste månaderna har den norrländska burgarkedjan Max lagt vantarna på tre nya lokaler i Stockholms innerstad.

Dels på Sergels Torg och Odenplan, som planeras öppna till våren.

Och dels på det som tidigare var McDonalds klassiska lokaler på Kungsgatan 4 – den kanske kändaste burgaradressen i Sverige.

– Det är en legendarisk adress där svensk burgarhistoria har skrivits. Vi ska nu förvalta arvet och renovera och rusta upp lokalen, säger Richard Bergfors, vd på Max.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-forsta-mcdonalds-bommar-igen/repuhw!RAiD9xjyf2@RosRYC9VTww/

Bråkade 1984

Max och McDonalds är, tillsammans med Burger King, de stora konkurrenterna på den svenska burgarmarknaden. 1984 bråkade Max och McDonald’s för första gången. Striden gällde hamburgaren med namnet Big Max. Tingsrätten dömde till Max fördel. McDonalds överklagade dock och vann burgarfajten i hovrätten.

– Det var mina föräldrar som grundade företaget och jag minns det där bråket 1984, men själva etableringsbeslutet har ingenting med den där grejen från 1984 att göra, säger Richard Bergfors.

– McDonalds är ju vår huvudkonkurrent som vi slåss med varje dag, så visst är det extra kul och en fjäder i hatten för oss att vi tar över en av Sveriges mest kända hamburgaradresser. Lite skämtsamt brukar jag säga att min vision är "save the world from McDonalds".

Restaurangen ska ha premiär om ett knappt år, hösten 2022. Anledningen att det dröjer är för att den 551 kvadratmeterstora lokalen ska renoveras.

– Vi har letat en möjlighet att öppna runt Stureplan i 15–20 år. Så när den här prestigeadressen dök upp tvekade vi inte en sekund, säger Richard Bergfors.

Tvärtemot andra hamburgerkedjor öppnar ni restauranger i innerstan i stället för att stänga?

– Ja, så kan man se det. Vi växer väldigt mycket i innerstan. Enligt oss kommer det här alltid vara bra lägen. Det är mycket folk som rör sig både under dagar, kvällar och nätter.

https://www.mitti.se/nyheter/darfor-stanger-sa-manga-mcdonalds-i-stockholm/repuiu!cJqnDTTu2BngkxK9rDQvqw/