Nostalgi. Pelle Ohlsson och Staffan Lagergren började samla frimärken redan barn. Foto: Stefan Källstigen

Märkbart mycket märken

1982 startades Wallentuna frimärks- och vykortsklubb. Idag består klubben av femtio medlemmar som varannan vecka samlas för att diskutera frimärken och vykort. Mitt i besökte klubben för att lära sig mer om frimärken.

  • Publicerad 15:26, 16 dec 2021

Man blir snopen ibland när det kommer upp en hel kortlek

För Pelle Ohlsson föddes intresset för frimärkssamlande, även kallat filateli, redan tidigt i barndomen genom sin pappa. Han berättar att det inte fanns så mycket annat att göra när han växte upp på 40- och 50-talet, så när hans pappa höll på med frimärken befann han sig i sitt esse.

– Han brevväxlade med två i USA. Det kom brev därifrån nästan varannan vecka och det var en höjdpunkt när breven kom och man fick se vad det var för frimärken, säger Pelle Ohlsson, ordförande i Wallentuna frimärks-och vykortsklubb.

Komplett. Pelle Ohlsson har en komplett samling av de frimärken som gavs ut i Sverige mellan 1855 och 2015. Foto: Stefan Källstigen

Filmstjärna. Jubileumsfrimärke för att uppmärksamma att det var hundra år sedan Greta Garbos födelse. Ett likadant frimärke gavs ut samtidigt i USA. Foto: Stefan Källstigen

Pingisbordet som arbetsbord

När han sedan blev vuxen och började jobba lades skokartongerna med frimärkena på hyllan. När han sedan gick i pension letade han rätt på dem och återupptog sitt samlande igen. Nu har han hela pingisrummet fullt med frimärken.

– Jag använder pingisbordet som arbetsbord, säger han.

Pelle Ohlsson har riktat in sig på frimärken från olika länder: Kanada, USA, Åland och Sverige. Han har samtliga utgivna frimärken i Sverige, från 1858 fram till 2015.

– Det här är de första: Skilling Banco.

Ett annat frimärke i samlingen är jubileumsfrimärket som gavs ut både i Sverige och USA hundra år efter Greta Garbos födelse.

– Det här är väldigt populärt och eftertraktat, säger han.

Skilling banco. De allra första frimärkena som gavs ut i Sverige år 1855. Foto: Stefan Källstigen

Samlar på broar

Vice ordförande i klubben, Staffan Lagergren, har i stället valt att fokusera på frimärken med ett specifikt motiv.

– Jag samlar frimärken med broar, exempelvis järnvägsbroar och landsvägsbroar från hela världen, säger han.

Han berättar att han förr i tiden letade nya frimärken i olika kataloger. Nu har jakten på frimärken i stället letat sig ut på nätet. Han hittar de flesta frimärken genom att skriva sökorden: "bridge + stamps". Men det gäller att vara uppmärksam eftersom det finns ett kortspel som med samma namn.

– Man blir snopen ibland när det kommer upp en hel kortlek säger han och skrattar.

Även för Staffan Lagergren väcktes intresset redan vid barnsben och han samlade tills han kom upp i tonåren. Sedan tog han en paus på närmare femtio år. När sedan han gick i pension följde han med en granne till klubben och sedan dess var han fast.

Båda pensionärerna lägger mycket tid på frimärkssamlandet, något som anhöriga ibland påpekar.

– Min fru tycker det tar för mycket tid. Men det är bättre att titta på frimärken än på dåliga TV-program brukar jag säga då, säger Pelle Ohlsson.

Det allmänna intresset för filateli har sjunkit med åren och det är inte så många unga som söker sig till klubben.

– Förut hade vi även en ungdomsklubb. Den finns inte längre, men alla är välkomna hit, säger Pelle Ohlsson.

Lokalkändis. Lantbrevbäraren Mikael Mattsson levererade brev i Angarn och Össeby i flera decenier. 2005 tillägnades han ett eget frimärke. Foto: Stefan Källstigen

Wallentuna frimärks och vykortsklubb

Klubben startades år 1982 och består idag av ett 50-tal medlemmar som träffas varannan onsdag för att diskutera frimärken för att lyssna på föredrag. Föredragen är öppna för alla och alla åldersgrupper är välkomna. Sedan en tid tillbaka har de valt att lägga till "vykort" i klubbnamnet, då det finns ett ökat intresse vykort bland klubbens medlemmar.

Källa: Wallentuna frimärks- och vykortsklubb

Frimärken med anknytning till Vallentuna