Den 28 mars släpptes det nya ljuddramat Nya Karolinska 2017 av Sveriges Radio Drama.

Serien tar inspiration från de skandaler som uppkom när Karolinska universitetssjukhuset omorganiserades och byggdes om till Nya Karolinska Solna, som stod klart för patienter i slutet av 2016.

Marika Lagercrantz spelar den pensionerade landstingspolitikern Boel, som drabbas av aggressiv cancer och som tvingas söka vård på Nya Karolinska. Ett sjukhus hon själv var med och beslutade om att satsa på stort, men nu får hon uppleva konsekvenserna av besluten.

– Jag blev så lycklig över att man fortsatte prata om allt det som har hänt kring Nya Karolinska, så jag sa ja direkt. Det var en tacksam roll att spela. Boel utvecklas, förändras och förstår sina misstag utan att slå ifrån sig, säger Marika Lagercrantz.

Marika Lagercrantz, som har rollen Boel, spelar tillsammans med Per Lasson som är Boels läkare. Siham Shurafa är med i rollen som en managementkonsult.

Marika Lagercrantz, som har rollen Boel, spelar tillsammans med Per Lasson som är Boels läkare. Siham Shurafa är med i rollen som en managementkonsult.

Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

”Både svär och gråter lite”

Marika Lagercrantz växte upp i Solna, ett stenkast från Karolinska sjukhuset där hon även födde sitt första barn. Hon menar att hon noga följde skandalerna kring det nya sjukhuset, och vill att det fortsätter diskuteras.

– I det här fallet lyssnade man inte alls på professionen. Vi måste lyssna på de som kan sitt arbete, men det gjordes inte.

Hon vill samtidigt skänka en tanke och sitt stöd åt personalen på Karolinska, som hon menar drabbades hårt av slutresultatet.

– Jag har svårt att gå förbi sjukhuset i dag och känner oerhört mycket med personalen. Jag anser att det är byggt utan att förstå att patienterna inte mår bra om personalen inte tas hand om, menar hon.

Alla avsnitt av den fiktiva ljudberättelsen Nya Karolinska 2017 finns att lyssna på nu, något som Marika Lagercrantz själv har gjort.

– Jag tyckte det var väldigt roligt att spela in det här, även om det är en sorglig historia. Jag lyssnade på den vid premiären och man både svär och gråter lite tycker jag.